Hlavní obsah

Anglicky umí každý. Kdo chce bodovat, naučí se francouzsky, finsky nebo čínsky

Právo, Petr Kotek

Anglicky už umí každý, pokud chcete prorazit, naučte se francouzsky nebo rovnou čínsky. Na tom se shodnou mnozí zaměstnavatelé, kterým se – navzdory doznívající krizi – nedaří obsazovat některé kvalifikované pozice. Nejlepší příležitostí, jak ze sebe můžete udělat polyglota, je přitom podle psychologů pomaturitní studium. Vyzkoušejte ho, pokud neuspějete při přijímačkách na vysokou školu.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Renesanci zažívá například ruština a naprostým trendem současnosti je studium čínského jazyka. Ve středoevropském prostředí stále dominuje němčina a tradičně atraktivní francouzština či španělština,“ říká o zájmu studentů ředitel středoevropské jazykové a překladatelské agentury CEET David Matuška.

Zároveň přidává pohled z druhého břehu, tedy budoucích zaměstnavatelů. „Například v Praze působí stále více firem ze Skandinávie. Angličtina je nutností, kdo ale umí navíc ještě švédsky, norsky či jako v případě společnosti Nokia finsky, ten má samozřejmě body navíc. Lidé by měli tyto trendy sledovat a snažit se při budoucím hledání uplatnění něčím upoutat a odlišit,“ potvrzuje Matuška současný vývoj.

Psychologové: jazyky udržují mozek v kondici

Pomaturitní studium jazyků doporučují i psychologové. „Nedostane-li se maturant na vysokou školu a je-li to jeho cílem, pak dlouhodobé jazykové kurzy jsou dobrou volbou. Udržují studentovi mozek v kondici, prohlubují studijní návyky a řád. V neposlední řadě výborná znalost cizích jazyků ulehčuje studium jakékoliv vysoké školy a otvírá možnost studia v zahraničí,“ potvrzuje psycholog Lucian Kantor.

Jak to vidí studentka

Až na podruhé se na vysokou dostala například Martina Zedníková z Liberce. „Hlásila jsem se na Hospodářskou fakultu TUL a u přijímaček jsem pohořela právě na jazyku. Přihlásila jsem se tedy na denní studium němčiny na jedné jazykové škole a za rok jsem se na VŠ dostala zcela bez problémů, z němčiny jsem dokonce byla hodnocena jako jedna z nejlepších,“ popisuje svou zkušenost Martina Zedníková.

Podle Ústavu pro informace ve vzdělávání se v roce 2009 ke studiu na vysoké školy hlásilo zhruba 146,6 tisíc uchazečů. K přijímacím zkouškám se dostavilo 93 %, přijato jich bylo 105,6 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám