Hlavní obsah

ZČU hlásí méně zájemců, počítá se snižováním počtu svých studentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

O dva až tři tisíce méně přihlášek ke studiu zaznamenala letos Západočeská univerzita v Plzni (ZČU), jež řeší problémy se skandály poznamenanou právnickou fakultou. Právě práva uvádějí největší výkyv v zájmu, přihlásilo se sem asi o pětinu lidí méně než vloni.

Foto: Petr Eret, ČTK

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Článek

Podle vedení ZČU je na vině propadu přihlášek na ZČU demografický vývoj, klesá počet středoškoláků. Krize by měla vygradovat za pět let, univerzita kvůli tomu sníží počty přijímaných.

Zatímco nyní má ZČU téměř 19 000 studentů, pro rok 2015 diskutuje o číslu 16 000. "Pokles oproti roku 2009 v počtu přihlášených je, ale není tak výrazný, aby rozkolísal ZČU," uvedla prorektorka Eva Pasáčková. Podle rektora Josefa Průši si univerzita trvale drží čtvrté místo mezi vysokými školami v ČR v počtu zájemců, a to po brněnské univerzitě, pražské Univerzitě Karlově a Palackého v Olomouci.

Fakulta strojní a elektrotechnická připravuje druhé kolo přijímaček

K dnešnímu dni se ke studiu na ZČU přihlásilo 21 595 lidí, mezi nimi ještě nejsou všichni zájemci fakulty aplikovaných věd a elektrotechnické fakulty. "Navíc se na fakultě strojní a elektrotechnické uskuteční i druhé kolo přijímacího řízení. Zvažuje ho také fakulta ekonomická," dodala Pasáčková. Upozornila však, že zůstává zachován stávající trend, tedy převládající zájem o humanitní obory, které zahrnují zhruba dvě třetiny z celkového počtu studentů i přihlášených. Studentů netechnických oborů je na ZČU zhruba 14.000.

Jako jediná z osmi fakult letos zaznamenala nárůst zájmu o studium fakulta pedagogická, naopak největší výkyv hlásí skandály poznamenaná plzeňská práva. Tam podle proděkana Petra Bezoušky obdrželi 1800 přihlášek na magisterské studium, asi o pětinu méně než vloni před vypuknutím aféry.

O technické obory je dlouhodobě menší zájem

Dlouhodobě menší zájem vykazují technické fakulty. Počty přijímaných jsou vázány i penězi z ministerstva, univerzita dostává méně v příspěvcích na vzdělávání. Na škole jsou také studenti bez dotace, například takoví, kteří před tím studovali neúspěšně. Nejvíce jich je na fakultě právnické, strojní a pedagogické. Jedná se o jednotky procent a jsou mezi nimi i ti, kteří si na pedagogické fakultě dodělávají potřebnou učitelskou kvalifikaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám