Hlavní obsah

Děti chtějí v létě do přírody, tábory volí hlavně podle kamarádů

Olomouc

Kolektiv dětí, osobnost vedoucího a tematická náplň jsou kritéria, na jejichž základě si děti v Olomouckém kraji nejčastěji vybírají letní tábory. U rodičů pak svoji roli hraje i cena, kterou se proto pořadatelé snaží snížit na minimum. Malí táborníci žádají pobyt v přírodě, sportovní aktivity či zajímavé hry, naopak komfort v táboře pro ně není zvlášť důležitý. Potvrdili to oslovení pořadatelé letních táborových pobytů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Děti chtějí mít na táboře hlavně své kamarády a oblíbené vedoucí. Mnohé proto jezdí pravidelně s osvědčenou skupinou," uvedl Radel Ježowicz z DDM v Olomouci.

Například loni zařízení přes léto pořádalo 38 táborů, jichž se zúčastnilo 854 školáků. Velký zájem je i o letošní akce, mnohé z nich jsou už plně obsazeny. "Vůbec největší zájem byl jako každoročně o příměstský tábor v zoo na Svatém Kopečku. Děti totiž vidí zvířata z míst, kam se běžně nedostanou," uvedl Ježowicz.

Z klasických táborů lákají především mladší děti takové pobyty, které odkazují na pohádky, chybět ale nebude ani tábor pro milovníky indiánů či Pána prstenů. Týdenní pobyt stojí zhruba od 1200 do 3600 korun. "Ceny jsou zhruba stejné jako loni, snažíme se náklady tlačit dolů," doplnil Ježowicz. Děti se podle něj příliš nezabývají tím, zda budou spát ve stanech, chatkách či budově s veškerým zázemím.

Stan Nebo chata? Na tom tolik nezáleží

Potvrzuje to i Jan Pečínka z 19. střediska Junáka ve Velkém Týnci na Olomoucku. Jeho členové jezdí každoročně do Německa, ale také do blízkosti Slezské Harty. "Elektrika tam není, spíme ve stanech na dřevěných podsadách, vaří se na kamnech. Děcka si musí spoustu věcí udělat sama, ale těší se na to. Je to zase něco jiného než technika a počítače, které mají po ruce celý školní rok. Užívají si přírody včetně vody, sluníčka i sbírání lesních plodů," uvedl Pečínka, podle nějž je zájem o tábory stabilní.

Hitem jsou příměstské tábory, hlavně ty u koní

Práce se nebojí ani mnohé děti ze Šternberka, které vůbec nejrychleji obsadily příměstské tábory u koní. Zájem je ale i o klasické tábory, vedení DDM proto zvažuje rozšíření nabídky. Kvůli příznivé ceně 5900 korun za desetidenní pobyt nebyl problém zaplnit letní tábory na chorvatském ostrově Pag. Stranou zájmu ale nezůstaly ani tuzemské tábory, které jsou zaměřeny zejména na sport. Týdenní pobyty rodiče pořídí do 3000 korun.

"Ceny nezvyšujeme, ze strany rodičů je na nás tlak spíše k opačnému trendu. Rodiče žádají levnější pobyty i za cenu nižšího komfortu. Většinou máme zázemí v budovách, je to pro nás jednodušší, například i kvůli hygieně," uvedl ředitel DDM Miroslav Sadil.

Letní tábory pořádá i řada dalších organizátorů v regionu. Například Klub Dlažka z Přerova letní relaxaci nenabízí jen školákům, ale i mládeži a rodičům s dětmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám