Hlavní obsah

ODS: Státní maturity spíš budou než nebudou, zákon na odklad se nestihne

Právo, map, dan

Před volbami sliboval lídr ODS Petr Nečas zrušení státních maturit, které již vyšly na stamilióny. „Jde o buzeraci studentů a zatěžování učitelů. Nová maturita je špatně připravena,“ kritizoval v dubnu Nečas školství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Školský expert strany Walter Bartoš ale včera řekl deníku Právo, že nové maturity spíš proběhnou. „To není v rozporu se slovy Petra Nečase. Nejsme ale schopni předložit zákon na odklad. Tím, že končí Sněmovna, vše padá pod stůl,“ vysvětlil Bartoš.

Prokáže-li se při říjnové celoplošné generálce, že maturity mají vážný problém, ať logistický, či v nastavení testů, byl by to podle Bartoše důvod k odkladu. Míní přitom, že třeba střední odborná učiliště se mohou dostat do situace, kdy většina žáků bude neúspěšná. „To znamená, že bychom měli těmto školám pomoci, třeba modifikací vzdělávacího programu,“ řekl Bartoš.

TOP 09 a VV jsou stále proti

Naopak proti státním maturitám v nynější podobně jsou jak Věci veřejné (VV), tak šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Nikdy jsem nepochopil, proč by ředitel, třídní a učitelé nevěděli lépe, jak třídu vyzkoušet, než úředníci v Praze. Vím, že jsou v mé straně příznivci státních maturit, takže tedy bude dokonce vnitrostranická diskuse,“ řekl Právu Schwarzenberg.

„Bez dobré přípravy, aby skutečně všichni věděli, o co půjde, je vyloučené spustit státní maturity,“ doplnil jej šéf VV Radek John. Straně se též nelíbí, že školství začalo jednat s VŠ o uznávání maturit při přijímačkách po 14 letech příprav až letos.

Věci veřejné požadují audit

Kandidát VV na ministra školství Josef Dobeš pro Právo dodal: „Požadujeme tři věci. Finanční audit, který ukáže, jak efektivně a kam přesně doputovaly finanční prostředky na přípravu zkoušek. Personální audit. A pak musí přijít audit samotného záměru maturit. Aby se zjistilo, není-li třeba modernější posílat otázky do škol elektronicky přes datové schránky.“

Přitom Právo již napsalo, že školství vyhlásilo na jaře tendr za 60 miliónů na rozvoz otázek kurýry. Posledním krokem bude podle Dobeše právě generálka. „A ze všech těchto výstupů by se mělo určit, zda zkoušky odložit, či ne,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám