Hlavní obsah

Studenti VFU Brno absolvovali praktickou terénní výuku zoologie

Právo, ťas
Brno

Desetidenní blok jarní terénní výuky absolvovali studenti obou veterinárních fakult brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity (VFU). Ústav biologie a chorob volně žijících zvířat ji úspěšně organizuje už desátým rokem.

Článek

Terénní výuka se uskutečňuje na Školním zemědělském podniku Nový Jičín, který je pod správou VFU Brno. Cílem je ukázat studentům, že zoologie není jen rutinní práce s mikroskopem v laboratoři, ale že jde o atraktivní terénní vědní disciplínu, u které vědec stereotypní prací rozhodně netrpí.

„Za deset let realizace tohoto stylu výuky máme od studentů jen pozitivní zpětnou vazbu,“ říká profesor Ivan Literák, přednosta Ústavu biologie a chorob volně žijících zvířat. „Jsme přesvědčeni, že biologickému a ekologickému myšlení se nelze naučit z knih, grafů, televize ani internetu. Na velké části studentů je totiž vidět, že si až zde poprvé uvědomí, jak je příroda na živočišné druhy pestrá,“ doplňuje Literák.

Studenti si tak v reálném čase osvojí vazbu živočichů na určité ekosystémy, seznámí se značnou druhovou rozmanitostí a působením člověka v dnešní krajině. Na vlastní kůži poznají, co se skrývá pod pojmy myslivecká zoologie, entomologie, herpetologie, ornitologie a navštíví i stanici pro záchranu živočichů. Snahou je podnítit ve studentech zájem o přírodu, její ochranu a i další sebevzdělávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám