Hlavní obsah

Vláda schválila půjčky studentům

Právo, map

Vláda včera schválila plán finanční pomoci studentům, po kterém by mělo následovat zavedení školného na VŠ. „Podle plánu, který vláda vzala na vědomí, by měli vysokoškoláci každý měsíc dostávat určitou částku na pokrytí nákladů na studium. Granty by neměly nijak zatížit státní kasu. Studenti by totiž dostávali peníze, které si dosud mohou jejich rodiče odečítat z daní při péči o nezaopatřené dítě,“ potvrdila Právu mluvčí školství Kateřina Böhmová.

Článek

Věková hranice 26 let pro studentské výhody by se měla zvýšit. „Další granty by měli dostávat ještě studenti z chudých rodin a handicapovaní,“ dodala Böhmová.

Mladí lidé by si mohli půjčit maximálně 54 tisíc korun ročně, z této částky by pak kromě životních nákladů při studiu platili také školné. Půjčku by začali splácet ihned po škole, minimální splátka by byla 500 Kč měsíčně. Přitom v původním plánu bylo, že školné by se splácelo až po dosažení průměrného platu v zemi.

K půjčkám a sociálním stipendiím se kladně vyjádřila i ČSSD, podle jejího prvního místopředsedy Bohuslava Sobotky ale školné v budoucnu strana určitě nepodpoří.

I bez školného totiž náklady na studium rapidně rostou. Zatímco v roce 2004 studium jednoho dítěte na veřejné VŠ vyšlo na 3477 Kč měsíčně, dnes činí měsíční životní náklady při denním studiu v průměru 8163 Kč. U posluchačů soukromých vysokých škol jsou ještě dokonce o 3428 Kč vyšší. A to bez školného, jež dosahuje obvykle částky od 20 do 30 tisíc Kč za semestr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám