Hlavní obsah

Prezident republiky odvolal z funkce rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Zlín

Prezident Václav Klaus podepsal odvolání rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Ignáce Hozy. Univerzitu povede do konce května. Informoval o tom prezidentův mluvčí Radim Ochvat. O návrhu na odvolání rozhodl začátkem dubna akademický senát školy, důvodem byly pochybnosti ohledně několikasetmilionového projektu na výstavbu vědecko-technického parku v Uherském Hradišti.

Článek

Od 1. června se funkce rektora školy ujme současný prorektor Vojtěch Křesálek. Akademický senát poté vyhlásí termín voleb nového rektora. Hoza je ve funkci od května 2007. Vláda v pondělí přijala návrh ministryně školství Miroslavy Kopicové a souhlasila s jeho odvoláním.

Rektor se o odvolání dozvěděl včera na zasedání akademického senátu. Podle vyjádření mluvčího školy Štěpána Prachaře věděla o Hozově odvolání dříve než rektor předsedkyně akademického senátu Alena Macháčková. "Rektor Hoza považuje za nestandardní, že o doručení této listiny byla informována nejdříve ona a až pak následně on spolu s ostatními zbylými členy zasedajícího akademického senátu, na základě doručeného odvolávacího dekretu. Přinejmenším vzhledem k jistým standardům by rektor Hoza očekával nejdříve oficiální telefonní rozhovor, ve kterém by byl panem prezidentem obeznámen s jeho krokem," doplnil Štěpán.

Hoza se nyní chce vrátit k vědě a svému působení na Ústavu biochemie a analýzy potravin, kde je ředitelem. "To, jakým způsobem se univerzita za mého vedení vyvíjela, dokazují statistická čísla, jejichž dynamika je nepřehlédnutelná. Byť se to někomu nezdá, i nadále bojujeme za stejnou věc," doplnil.

Stavba vědecko-technického parku přijde na 560 miliónů korun. Podle Hozy univerzitu tento projekt nebude stát nic, když na investici má přislíbenou evropskou dotaci 300 miliónů korun, zbylých 260 miliónů vloží do projektu soukromý investor. "Veškeré podnikání má svoje riziko, ale tady ta rizika jsou minimalizována. Je to životaschopný projekt, který je možný realizovat," řekl Hoza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám