Hlavní obsah

Robotický pes překoná i těžký terén a učí se z vlastních chyb

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roboti-nosiči pro americkou armádu jsou ve vývoji již delší dobu. Roboti od velikosti psa po vzrostlou mulu mají vojákům zajistit přísun munice a dalšího materiálu i v nehostinných podmínkách, takže musí zvládat skalnatý terén, nebo svah. Novým přírůstkem je LittleDog od firmy Dynamics s vylepšeným softwarem.

Článek

LittleDog zachycený na videoklipu asi nejvíce připomíná opatrného buldočka, který se nezadržitelně sune přes ostré kameny, a když upadne, poučí se ze svých chyb a překoná těžký úsek jiným způsobem. Opatrně vyhledává opěrné body a dokáže překonat i menší průrvy. Poradí si i s nestabilním terénem, což vyžaduje udržování rovnováhy.

Vyhodnocování terénu a odpovídající pohyb přitom vykonává pes samostatně. Senzory, kterými je vybaven, skenují terén dopředu, takže software nereaguje na změny ad hoc a pohyb může být i v náročném terénu poměrně plynulý.

Navíc má v repertoáru mnohem větší škálu pohybů, než předchozí prototypy a dokáže se dostat i ze situací, kdy se propadne a ztratí náhle rovnováhu. Navíc je schopný i malých skoků s odrazem ze zadních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám