Hlavní obsah

Středozemní moře je čím dál slanější a rychleji se ohřívá

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok vzroste teplota v hloubkových vrstvách na západě Středozemního moře o dvě tisíciny stupně Celsia a je slanější o jednu tisícinu jednotky slanosti. Tento trend je podle nové španělské studie setrvalý a podle všeho se i zrychluje.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Středozemí moře zapadá do celkové mozaiky, kdy se podle vědců světový oceán ve svrchní vrstvě ohřál od roku 1993 do roku 2008 o 0,64 wattů na metr čtvereční. Jakkoli se to může zdát zanedbatelné, odpovídá to energii, kterou by oceánu dodal výbuch stovky atomových bomb během sledovaného období. [celá zpráva]

Ve Středozemí navíc srovnání s podobnými měřeními z roku 1990 naznačují, že se procesy kvůli oteplování klimatu v oblasti během posledních deseti let zrychlují. Nicméně to podle autora studie Manuela Vargase-Yáñeze musí potvrdit další dlouhodobá měření.

Vědci analyzovali teplotu a slanost mořské vody ve třech vrstvách - od hladiny do hloubky 200 metrů, druhá vrstva od 200 do 600 metrů, kterou tvoří voda z Atlantiku a také masa, která se do západního Středomoří dostává přes Sicilský průliv. A třetí měřená vrstva zahrnovala hloubky větší než 600 metrů.

Právě nejhlubší vrstva vykazuje nárůst teploty. Slanost vody se pak zvyšuje s tím, jak se z moře odpařuje více vody, než kolik se jí do moře dostává. „Objem vody klesá, ale sůl zůstává,“ vysvětluje Vargas-Yáñez. Zvýšené odpařování souvisí nejen s vyšší teplotou vody, ale i se vzrůstající teplotou atmosféry v oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám