Hlavní obsah

Tři mladé vědkyně získaly finanční podporu pro svůj výzkum

Právo, ťas

Už počtvrté byla minulý týden předána ženám - vědkyním tři Stipendia L’Oréal, každé ve výši 200 000 korun. Získaly je Marie Kalbáčová z Ústavu dědičných metabolických poruch 1. lékařské fakulty UK, Gabriela Holubová Katedry matematiky na Západočeské univerzitě v Plzni a Jana Humpolíčková z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd.

Článek

Stipendia tvoří součást mezinárodního programu For Women In Science na podporu žen pracujících ve vědě. Odborná porota vybírala z rekordních 52 přihlášených vědeckých prací mladých badatelek, z nichž některé byly podle porotců na opravdu špičkové světové úrovni. Celkem je to od začátku programu už 140 přihlášených.

Letošní věkový průměr žadatelek byl 31 let a více než polovina přihlášek přišla z vědeckých pracovišť v Praze. Mezi dalšími byly vědkyně například z Ostravy, Brna, z Jižních Čech nebo Olomouce.

Pravidla stipendijního programu umožňují odborné porotě vybrat každoročně pouze tři laureátky. V letošním roce se však porota a pořadatelé programu Pro ženy ve vědě rozhodli vyzdvihnout vysokou kvalitu a úroveň přihlášených prací tím, že šest dalších prací ocenili formou Čestného ocenění poroty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám