Hlavní obsah

Základní školy mohou začít čerpat miliardy z EU, MŠMT vyvěsilo šablony

Praha

Všechny mimopražské základní školy mohou začít čerpat peníze z EU. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) na dnešní tiskové konferenci oznámilo, že vyhlásilo výzvu k čerpání celkem 4,5 miliardy korun z EU. Ty mohou školy získávat zjednodušeným systémem bez zbytečného papírování.

Článek

Projekt se týká téměř 4500 základních škol, peníze mohou dostávat do roku 2012. Dotace budou moci využít na sedm oblastí vzdělávání, třeba na podporu výuky jazyků, zlepšení čtenářské gramotnosti nebo vzdělávání učitelů. Jednoduché šablony klíčových aktivit jsou ode dneška k dispozici na webu ministerstva.

"Tato průlomová změna v žádání o evropské dotace umožní každé škole získat evropskou dotaci z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, aniž by musela řešit složité problémy kolem přípravy a administrace projektu a zbytečně utrácet za služby poradenských a zprostředkovatelských agentur či najímat specialisty na psaní projektů," sdělilo dnes ministerstvo novinářům.

Školy nikdo nebude kontrolovat v tom, jak peníze využijí. Peníze dostanou školy podle počtu žáků, v průměru dostane každá škola kolem milionu korun.

"Naše informace hovoří o tom, že velká část škol použije ty peníze na informační a komunikační technologie," sdělil Ondřej Neumajer z Výzkumného ústavu pedagogického. Na špatný stav počítačů ve školách upozornila i Česká školní inspekce. S tím kalkulují také velké počítačové firmy, třeba Autocont nebo Microsoft, které už nyní nabízejí školám speciální balíčky a pomoc se získáním evropských peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám