Hlavní obsah

Nosatá žába překvapila vědce v indonéském pralese

Nový druh žáby objevený v indonéském pralese dostal hned přezdívku Pinocchio, protože má výrazný, dlouhý nos. Expedice nadace Conservation International zkoumala prales pohoří Foja v západní části ostrova Nová Guinea. Mezinárodnímu týmu vědců se v pralese podařilo objevit několik nových živočišných druhů, mezi kterými je také nejmenší dosud známý druh klokana.

Článek

Nadace v pondělí zveřejnila fotografie objevených zvířat na svých internetových stránkách při příležitosti mezinárodního dne biodiverzity, který spadá na 22. května.

"Zatímco zvířata a rostliny vymírají po celém světě rychlostí, která je za poslední milion let nevídaná, představuje objev těchto nových forem života tolik potřebnou dobrou zprávu," uvedl za tým vědců Bruce Beehler. "Místa jako tato nám dávají novou naději a ukazují, že ještě nemusí být pozdě na to zastavit vymírání živočišných druhů."

Expedice našla mimo jiné nový druh exotických holubů nebo několik druhů hlodavců, z nichž někteří byli podle vědců velmi krotcí. Objeven byl také nový žlutooký druh gekona nebo netopýr, který se živí nektarem z květů.

Přírodovědci na celém světě stále častěji poukazují na nutnost chránit různorodost živočišné říše. Podle nedávno zveřejněné zprávy OSN se ve světě nepodařilo naplnit plány z roku 2002 na zastavení úbytku biologické rozmanitosti.

OSN ve snaze upozornit na tento trend vyhlásila letošek Mezinárodním rokem biodiverzity. V říjnu se v Japonsku bude na toto téma konat mezinárodní konference.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám