Hlavní obsah

Nemoc půjde odhalit před objevením prvních příznaků, tvrdí vědci

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si, že by stačilo ráno zvednout telefon, někam zavolat a už během hovoru by přišla SMS, že jste se nakazili infekční nemocí a bude lepší, když zůstanete doma. Potvrzení z oficiálního registru by odešlo i zaměstnavateli. Taková by podle serveru wired.com mohla být budoucnost boje proti vzniku pandemií.

Foto: Reuters

Snímek viru H1N1 pořízený elektronovým mikroskopem

Článek

Šíření infekčních nemocí se dá nejlépe zabránit tak, že se nakažení izolují od ostatních zdravých lidí. Ovšem, jak včas zjistit, že je člověk nemocný? Když se dostaví první viditelné příznaky, které pocítí nakažený člověk - jako je bolení v krku, horečka, kašel nebo rýma, je už většinou pozdě. Americká agentura pro vývoj obranných technologií DARPA našla řešení: Je třeba zjistit nákazu mnohem dříve než napadený jedinec.

Projekt získal podporu na základě poptávky armády, která čelí možnosti šíření nemocí mezi vojáky. Ovšem projekt zjišťování nemocí, na který DARPA vynaložila zatím necelých 20 miliónů dolarů, by měl široké použití v běžném životě.

Program je založen na rozeznání genetického podpisu infekčních nemocí, který se objeví bezprostředně po nakažení jedince. Výzkum v tomto směru začal již v roce 2006 na Duke University.

Tým doktora Geoffreye Ginsburga pracuje na detekčním zařízení, které by bylo schopné odlišit okamžitě nemocné od zdravých. Na 80 dobrovolníků vystavili působení různých virovým kmenům.

Viry a bakterie mají vlastní genetický podpis

Dosud genetici našli 40 genetických markerů, které se objevily poté, co se různé viry dostaly do lidského organismu. Jejich objevení předchází propuknutí nemoci přibližně o 24 hodin. Výsledky následných testů pak ukázaly, že díky této metodě je možné zcela úspěšně odlišit nakažené lidi od zdravých.

Během testování se navíc ukázalo, že viry a bakterie vytvářejí odlišné genetické stopy, proto může být pro lékaře snadnější rozhodovat, zda je nutné v tom kterém případě předepisovat antibiotika, která jsou vůči virům neúčinná. Nevhodné nadužívání léků je ve vyspělých státech všeobecně rozšířené.

Detekční zařízení by jednou mohlo být spojené s telefonem. Ginsburg však zatím předpokládá, že během pár let bude na světě přenosný detektor o velikosti příručního kufříku. Kromě vojáků je možné, že v budoucnu bude nejprve nasazeno na letištích, aby se omezilo rychlé šíření infekcí, jakého ho byl svět svědkem loni v případě prasečí chřipky H1N1, která naštěstí nebyla smrtící.

Přečtěte si také: Něco nám z vesmíru krade tisíce galaxií
Je vesmír skutečně nekonečný? Možná že je všechno úplně jinak... Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café). (inzerce)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám