Hlavní obsah

Hutě podpoří na průmyslovce zaměření na koksárenství

Frýdek-Místek

Severomoravské hutě a společnost OKK Koksovny společně podpoří na Střední průmyslové škole ve Frýdku-Místku vznik nové specializace se zaměřením na koksárenství v oboru hutnictví. Chtějí tím přilákat nové studenty, aby si mohly do budoucna vychovat kvalifikované pracovníky pro specializované koksárenské profese. Uvedl to náměstek ředitele pro personální a mzdové věci OKK Koksovny Petr Václavík.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jeden z provozů OKK, Koksovna Svoboda v Ostravě.

Článek

"V posledních letech je stále těžší zajistit pro provoz koksoven mladé specialisty, věkový průměr našich zaměstnanců proto pozvolna stoupá. Musíme se snažit mladé lidi zaujmout a podílet se na jejich výchově již od náboru do střední školy a především v době studia," uvedl Václavík. Průměrný věk zaměstnanců jejich firmy je 43 let.

Specializaci koksárenství v rámci maturitního oboru hutnictví bude frýdecko-místecká průmyslová škola nabízet jako jediná v zemi. Spolupráci s ní podepsaly kromě společnosti OKK Koksovny také největší tuzemské hutě ArcelorMittal Ostrava a Třinecké železárny. Firmy zajistí ve svých provozech exkurze a praxe pro studenty, odborné stáže pro učitele a zprostředkují přednášky odborníků ve škole.

Podpora také spočívá ve zviditelnění oboru, aby se ve druhém kole přijímacího řízení naplnil dostatečným počtem žáků. "Úspěšným studentům vyšších ročníků nabídnou finanční příspěvek a budou je také podporovat v případě vysokoškolského studia. Důležitým bonusem je rovněž garance zaměstnání středoškoláků a vysokoškoláků v oboru," oznámil Václavík.

Reklama

Výběr článků

Načítám