Hlavní obsah

Obec Stonava pošle kvůli špatnému ovzduší všechny děti k moři

Stonava

Radnice Stonavy kvůli špatnému ovzduší na Karvinsku zajistí všem 122 dětem z místních škol dvoutýdenní pobyt u moře. Ozdravnou rekreaci jim úřad uhradí z obecního rozpočtu. O finanční příspěvek chce požádat zdravotní pojišťovny. Rozhodlo o tom obecní zastupitelstvo, sdělil starosta Stonavy Ondřej Feber.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Děti se budou rekreovat u Jadranu, aby se zlepšil jejich zdravotní stav. Po celý rok jsou totiž podle starosty vystavovány nejhoršímu životnímu prostředí v Evropě. "K moři pojedou na náklady obecní pokladny i ty děti, které za vzděláním do Stonavy dojíždějí z okolních měst nebo obcí, například z Karviné nebo Albrechtic," uvedl starosta téměř dvoutisícové obce.

K návrhu zaplacení ozdravného pobytu u moře ho inspirovaly informace hygieniků. "Vycházel jsem ze zprávy krajské hygienické stanice, že vhodným prostředkem ke zmírnění dopadu špatného ovzduší na zdraví dětí v karvinském regionu je alespoň jejich čtrnáctidenní pobyt u moře," vysvětlil Feber. O symbolický příspěvek na rekreaci chce požádat všechny zdravotní pojišťovny, u kterých jsou děti pojištěny. Na podobných opatřeních by se měl podle něho podílet i stát.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji, především na Ostravsku a Karvinsku, patří dlouhodobě zejména kvůli množství prachu k nejhorším nejen v ČR, ale i v Evropě. Během letošní zimy museli obyvatelé kraje velmi často čelit výskytu smogu, kdy hodnoty polétavého prachu mnohonásobně překračovaly stanovený limit. Petici za čistější ovzduší na Ostravsku podepsalo téměř 6000 lidí. Ostrava kvůli špatnému životnímu prostředí zvažuje žalobu na stát. Místní magistrát také připravuje vznik fondu, ze kterého by se financovaly ozdravné pobyty dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám