Hlavní obsah

Žáci hradecké ZŠ nemusejí chodit do ZOO: mají ji přímo v areálu školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Pokud chtějí lidé z Hradce Králové vidět z blízka exotická zvířata, a to od hadů až například po opičky, nemusejí cestovat do dalekých krajů či některé ze zoologických zahrad. V areálu Základní školy v Bezručově ulici funguje několik let Přírodovědné centrum, které chová několik stovek zvířat mnoha druhů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Krajta zelená (Morelia viridis)

Článek

V prostorách centra mohou lidé sledovat krajty zelené, různé druhy želv, chameleónů, outloně váhavé a další druhy zvířat.

"Chováme také hlodavce a různé druhy hmyzu, abychom měli pro zvířata krmení," řekl  vedoucí centra Pavel Novák. Podle něj rozpočet centra přesahuje milión korun ročně, část peněz se daří získat z příjmu za odchovaná zvířata, ze vstupného a také za práce například na transferu obojživelníků. Důležité jsou také granty od hradecké radnice a Královéhradeckého kraje.

"Naše kroužky navštěvuje zhruba 150 dětí ročně. Chceme se pokusit narušit současný konzumní způsob života, kdy děti sedí celé dny u počítače, a nabídnout mladým možnost starat se o exotická zvířata a seznámit se s jejich chovem," řekl Novák.

Centrum odpoledne nabízí chovatelské kroužky pro děti. "Máme například čtyři druhy opiček a děti nejvíce zajímá péče o ně, takže velký zájem je tradičně o krmení zvířat," řekl vedoucí jednoho z kroužků Tomáš Novák.

V pondělí a v úterý večer je k dispozici také chovatelský klub, který nabízí rady začínajícím chovatelům. Veřejnost si může centrum a zvířata prohlédnout od středy do neděle, dopoledne od 9:00 do 12:00 a odpoledne od 12:30 do 18:30. Centrum také nabízí výchovně vzdělávací programy pro školy a školky, které je ale nutné předem objednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám