Hlavní obsah

Krize nutí školy omezovat tradiční výlety, někde na ně dostávají dotace

Téměř v polovině krajů omezily školy kvůli ekonomické krizi pořádání škol v přírodě a školních výletů, protože rodiče dětí na ně nemají dost peněz. Udělaly to například některé základní školy na východě a západě Čech či na jihu Moravy.

Foto: Josef Hora, Právo

Zahraniční pobyty žáků českých škol pomalu vystřídaly tuzemské výlety.

Článek

Naopak na severu a jihu Čech nebo na severní Moravě zájem o tyto aktivity neklesl, případně se tam školy snaží hledat způsoby, jak nedostatek prostředků nahradit. Některé pražské městské části akce dotují, aby si výlet mimo metropoli mohly dovolit i děti z chudších rodin.

Pobyty v přírodě a školní výlety omezily některé základní školy v Pardubickém kraji. Na Zlínsku skončily týdenní výlety, častěji dávají v regionu přednost levnějším lokalitám, jednodenním zážitkovým výjezdům a omezují i pobyty v zahraničí. Zámek v Ratibořicích na Náchodsku v Královéhradeckém kraji zaznamenal slabší zájem ze strany školních výletů o tradiční červnovou akci - Oživení postav z babičky Boženy Němcové.

Na Moravě klesal zájem už před krizí

Na některých jihomoravských školách začal ale zájem studentů o výlety, sportovní kurzy a poznávací pobyty, na kterých se musí rodiny finančně podílet, klesat ještě před nástupem hospodářských potíží. Když si studenti mohou vybrat, na jaký školní výlet pojedou, s oblibou volí vodácké akce, výlety na kolech nebo poznávací pobyty.

V Plzeňském kraji oproti minulým rokům výrazně vzrostl tlak rodičů i škol na to, aby pobyty byly co nejlevnější, avšak komfortnější. Kratší pobyty v přírodě připravují školská zařízení ve středních Čechách. Na Olomoucku spoléhají školy na příspěvky sponzorů.

Školy v Ústeckém kraji mají stále častěji zájem o pořádání výletů, případně i vícedenních pobytů žáků, které jsou zaměřeny na nějakou činnost a nějakým způsobem doplňují výuku.

Stále vysoký je zájem o školy v přírodě i školní výlety na základních školách v Karlovarském kraji a na Liberecku, i tam ale některé školy jezdí na kratší pobyty. Zájem o pobyty ve školách v přírodě, kempech a dalších ubytovacích zařízeních neklesl ani na jihu Čech, které jsou oblíbenou destinací pro výlety.

Levnější pobyty, méně dní nebo výměna

Moravskoslezské školy vyhledávají cenově méně náročné pobyty, snižují počet dní rekreace, plánují výměnné pobyty, vybírají osvědčená zařízení s přijatelnými cenami nebo rodičům nabízejí možnost splátek ve více platbách. Aktivity škol tak krize většinou výrazně neomezila.

Na Vysočině dávají studenti přednost spíš zážitkům před poznávacími výlety. Školy jezdí hlavně po Česku, výjimkou ale nejsou ani cesty do zahraničí, a to navzdory hospodářské krizi. Městské části Praha 4 a Praha 10 si zakoupily hotely na horách, kam své žáky posílají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám