Hlavní obsah

Mendelova univerzita získala peníze na stavbu Akademické zahrady v Lednici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Mendelova univerzita v Brně získala další dotaci, za niž chce v areálu zahradnické fakulty v Lednici na Břeclavsku vybudovat Akademickou zahradu. Jihomoravští zastupitelé dnes na účel schválili 4,5 miliónu korun. Stejný příspěvek poskytli loni. Náklady na zřízení zahrady škola vyčíslila na skoro 20 miliónů korun. Základ zahrady chce dokončit letos, vyplývá z materiálu pro zastupitele.

Článek

Zahrada vzniká na ploše 5600 metrů čtverečních v sousedství fakultních budov a kolejí. Má sloužit výzkumu, výuce, okrase i reprezentaci. Škola přislíbila, že prostor bude přístupný veřejnosti.

V projektu založení zahrady architekti navrhli vysadit na pozemek ucelenou škálu rostlin, stromů, keřů, popínavek a květin všech druhů, které se v současnosti uplatňují v parcích a na veřejných prostranstvích. Představí tam také nové materiály a technologie. Zahrada by tak měla sloužit jako modelová předloha pro obce i zájemce o zahrádkářství a krajinářskou tvorbu.

Mendelova univerzita sídlí v Brně. V Lednici má odloučené pracoviště, které se věnuje zahradnickým oborům. Navazuje tak na staletou tradici zahradnických a parkových úprav v okolí, jejichž výsledkem je Lednicko-valtický areál zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO.

Založení Akademické zahrady je součástí strategie zahradnické fakulty. Záměrem je vybudovat v regionu centrum vědy a vysokoškolského vzdělávání v tomto oboru. Měla by se tak zvýšit konkurenceschopnost regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám