Hlavní obsah

Poprvé v dějinách provedl operaci srdce robot řízený na dálku

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srdce sedmdesátiletého Kennetha Crockera spravil robot řízený na dálku. Britským lékařům se ve středu povedlo provést první operaci srdeční arytmie prostřednictvím přístroje, kterého ovládali z místa mimo operační sál. Operace, která normálně trvá až osm hodin, navíc zabrala jen jednu hodinu.

Článek

Úspěšný zákrok na univerzitní klinice v Leicesteru přináší revoluci do chirurgie. Nejde jen o čas, ale i o možnost, že specialisté, kterých není nikdy dost, by mohli provádět zákroky v jiných městech, nebo třeba klidně i na jiných kontinentech.

"Překonali jsme svá vlastní očekávání a dosáhli jsme toho, co jsme si stanovili, ve velmi dobrém čase," řekl kardiolog Andre Ng, který operaci provedl pomocí robotického zařízení za 350 000 liber (10 miliónů Kč), které vyrobila společnost Catheter Robotics z amerického New Jersey.

Šlo vlastně o mikroinvazivní zásah, kdy byl do pacientova těla zaveden šestimilimetrový katetr s kamerou a světlem a doktor Ng pak navigoval robota Crockerovým tělem. V oblasti srdce pak prostřednictvím obrazového přenosu hledal vlákna na povrchu srdce, která způsobují nepravidelnosti v jeho rytmu. Pomocí radiových pulsů pak katetr tato vlákna upaloval, aby odstranil příčinu zkratů v pacientově srdci.

Pacient se raduje, že je první na světě

Bývalý pošťák si v roli prvního pacienta nové metody podle listu Express téměř liboval: "Někdo musí být první a já jsem měl vždy smysl pro dobrodružství. Je v tom takové to kouzlo být první na světě. Viděl jsem tu robotickou paži a je to opravdu úžasné zařízení. Rád bych si s ní potřásl rukou, až se doléčím."

Hlavní výhodou tohoto postupu podle agentury Reuters je, že lékař na sobě při operaci nemusí mít těžké ochranné pomůcky proti radiaci včetně olověné "zástěry", které jsou na operačním sále běžně vyžadovány kvůli radiaci. To, co se děje uvnitř pacienta, lékaři sledují pomocí rentgenu. Dlouhé a komplikované operace pak mohou znamenat, že se lékař unaví a nemůže se plně soustředit.

"Protože jsem seděl mimo a nemusel jsem mít těžký olověný plášť, byl to skutečně velmi příjemný zážitek," dodal Ng a dodal: "Myslím, že v budoucnu bude určitě možné takhle operovat z jiného města anebo ještě na větší dálku - všechno, co je třeba, je spolehlivé spojení mezi dálkovým ovladačem, u něhož sedí lékař, a robotickou paží, která je u pacienta. Pokud bude dostatečně spolehlivé spojení, pak můžete operovat z kteréhokoli místa na světě."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám