Hlavní obsah

Školní jídelny mohou soutěžit o nejlepší oběd za 27,50 pod dohledem Kluků v akci

– Praha

Školní jídelny z celé České republiky mohou soutěžit o nejlepší oběd. Cílem je spravit školním jídelnám pověst. O akci v tiskové zprávě informovala Společnost pro výživu, která ve spolupráci s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou soutěž pořádá.

Foto: Česká televize, Novinky

Kluci v akci aneb Filip Sajler a Ondřej Slanina budou dohlížet na soutěž o nejlepší školní oběd.

Článek

Přihlášené jídelny musí splnit náročná kritéria na chuť, cenu a výživové hodnoty pokrmů, v porotě zasednou kromě odborníků i malí strávníci. "Touto soutěží bychom se rádi pokusili zbořit zažitý mýtus, že pokrmy připravované ve školních jídelnách nejsou dobré," sdělila Alena Strosserová ze Společnosti pro výživu.

Školy musí v soutěži připravit kompletní polední menu, které se skutečně nachází na jejich běžném jídelníčku. Kromě použitých surovin, přípravy a chuti pokrmů bude porota hodnotit i nutriční a zdravotní hledisko. Cena za jednu porci nesmí přesáhnout 27,50 korun.

Školy se mohou hlásit od 12. května do konce července. Poté vybere porota složená z odborníků na výživu, lékaře a hygienika deset finalistů, kteří se utkají v říjnu v Praze. Zde pak o nejlepším školním obědě rozhodnou také zástupci ministerstva školství i samotní žáci. Na akci dohlíží známí televizní kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina. Vítězná jídelna dostane 20 000 korun na vybavení kuchyně.

"Zároveň bychom rádi inspirovali i ty školní jídelny, které se soutěže nezúčastnily, aby samy vyzkoušely některé z úspěšných receptů," uvedla Strosserová. Vítězné recepty totiž budou vystaveny na webu www.ZijZdrave.cz. Na této adrese také školy najdou potřebné informace k soutěži. Kromě toho zde kuchařky najdou aplikaci, která jim umožní vytvořit jídelníček a nákupní košík podle zadaných parametrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám