Hlavní obsah

Muž se po kompletní transplantaci obličeje již holí

Právo, pur

Muž, jemuž španělští lékaři jako vůbec první na světě transplantovali koncem března celý obličej, se po pěti letech od incidentu, při němž mu náhodný výstřel obličej těžce zohavil, mohl poprvé oholit. Oznámil to vedoucí týmu chirurgů Joan Pere Barret s tím, že pacient, jemuž má být něco přes 30 let, dostal nové vousy od anonymního dárce.

Článek

Operace se uskutečnila v univerzitní nemocnici Vall d‘Hebron v Barceloně a pacientovi při ní chirurgové transplantovali nový nos, rty, slzné kanálky, lícní kosti a čelist.

Barret označil operaci za úspěšnou a prohlásil, že pokud bude vše v pořádku, mohl by se pacient do pěti měsíců vrátit do práce. Soudí se, že jde o rolníka.

Po tragickém neštěstí, které mu zcela zdeformovalo tvář, žil pět let v ústraní, řekl listu The Daily Telegraph doktor Barret. Vycházel ven, jen když ho nikdo neviděl, a kontakt s okolním světem omezoval na TV a média. Teď chce znovu pracovat a vést normální život. „Myslím, že už se těší, jak si vyrazí do hospody na pivo,“ dodal lékař.

muž byl od roku 2005 závislý na přístrojích, které mu umožňovaly dýchat a jíst. Již dříve byl devětkrát operován, uvedla nemocnice, ale bez úspěchu. Proto se rozhodlo, že mu bude transplantován celý obličej.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám