Hlavní obsah

Animace nejrozsáhlejší transplantace obličeje v historii

Novinky, Vladimír Michna
Madrid

Více než 30 lékařů provedlo ve Španělsku první kompletní transplantaci obličeje, kterou stihli dokončit během 24 hodin. Průběh změn operované tváře detailně ukazuje počítačová animace. Pacientem byl mladý farmář, který se před pěti lety nešťastnou náhodou střelil do obličeje. Muž kvůli zranění nemohl dýchat, polykat ani pořádně mluvit, uvedla Sky News.

Článek

Lékaři během nejrozsáhlejší transplantace v historii od dárce na pacienta přenesli nové obličejové svaly, kůži, nos, rty, zuby, patro a lícní kosti. Operace se uskutečnila 20. března v univerzitní nemocnici Vall d'Hebron v Barceloně. Podrobnosti byly zveřejněny až nyní, pacient před médii zatím nevystoupil.

Třicetiletý muž byl od roku 2005 závislý na přístrojích, které mu umožňovaly dýchat a jíst. Již dříve byl devětkrát operován, uvedla nemocnice, ale bez úspěchu. Proto se rozhodlo, že mu bude transplantován celý obličej.

“Operaci provedl tým odborníků různých lékařských oborů vedený doktorem Joanem Pre Barretem,” uvedla nemocnice ve svém prohlášení.

Gratulejeme doktoru Barretovi a jeho týmu ve Španělsku k něčemu, co může být označeno za dosud nejkomplexnější transplantaci obličeje na světě
profesor Peter Butler, šéf britského výzkumného týmu pro obličejové transplantace

“Uviděl se, až když sám chtěl a když psychologové řekli, že je připraven. Bylo to týden po operaci a reagoval dobře, byl klidný a spokojený,” řekl doktor Barret.

Zákrok obsahoval “plastickou chirurgii a mikro-neurovaskulární rekonstrukční chirurgické techniky,” dodal šéf lékařského týmu.

“Toto je první plná transplantace obličeje na světě, deset předchozích operací bylo pouze částečných,” řekl Barret.

V první části operace byly vyňaty jemné části dárcovy tváře včetně žil a tepen. Tepny a žíly pacienta byly potom izolovány a lékaři zkontrolovali, zda dárcovskou tkání protéká krev.

Závěrečná část zákroku obsahovala transplantaci kostí a připojování nervů k nové tváři. “Pacient má jizvy na čele a krku, ale v budoucnu nebudou vidět,” řekl Barret.

“Gratulejeme doktoru Barretovi a jeho týmu ve Španělsku k něčemu, co může být označeno za dosud nejkomplexnější transplantaci obličeje na světě,” řekl profesor Peter Butler, šéf britského výzkumného týmu pro obličejové transplantace, který se již několik měsíců na kompletní transplantaci připravuje.

První úspěšná transplantace obličeje byla provedena ve Francii v roce 2005 Isabelle Dinoirové, osmatřicetileté ženě, jejíž tvář rozsápal pes. Nejednalo se však o kompletní transplantaci.

Od té doby se uskutečnilo několik obličejových transplantací v Číně, USA a Španělsku.

Operaci obličeje prodělala také šestačtyřicetiletá Američanka Connie Culpová. Ta přišla o nos, část patra pod nosem a o spodní oční víčka v roce 2004. Nedávno odhalila svůj vzhled poté. Ženu postřelil její manžel, a těžce jí tak zdeformoval obličej.

Foto: Profimedia.cz

Connie Culpová před a po operaci

Reklama

Výběr článků

Načítám