Hlavní obsah

Španělští lékaři provedli první úplnou transplantaci obličeje

Madrid

Španělským lékařům se jako prvním na světě podařilo provést kompletní transplantaci obličeje muže, který měl po dopravní nehodě zcela zdeformovanou tvář. Oznámila to ve čtvrtek univerzitní nemocnice Vall d'Hebron v Barceloně, kde se operace uskutečnila.

Článek

Unikátní zákrok trvající 22 hodin provedl tým asi třiceti specialistů už 20. března. Pacient, který pět let nemohl pořádně dýchat, polykat a normálně mluvit, dostal nejen novou svalovou tkáň, kůži, nos a rty, ale i novou čelist, zuby, patro a lícní kosti.

Předtím podstoupil pacient devět operací na různých částech obličeje, ale bez valného výsledku. Proto se lékaři nakonec odhodlali k úplné rekonstrukci tváře. Nad mužem se vystřídali zejména odborníci na plastickou chirurgii a neurochirurgové.

Přestože lékaři použili z valné části tkáň od anonymního mrtvého dárce, dali si záležet na tom, aby operovaný se co nejvíce podobal sám sobě před osudnou havárií. Pacient se mohl podívat do zrcadla asi týden po operaci, až když psychologové uznali, že je na to připraven, sdělil vedoucí týmu chirurgů Joan Pere Barret.

Ve světě se již uskutečnilo 11 částečných transplantací tváře poté, co první takovou operaci úspěšně provedli Francouzi v roce 2005 na ženě, kterou vážně zranil pes. Další zákroky se pak uskutečnily například v USA, v Číně i ve Španělsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám