Hlavní obsah

Na SŠ dnes začaly přijímací zkoušky, skládá je však jen třetina uchazečů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na středních školách dnes odstartovaly přijímací zkoušky. Podle Ústavu pro informace ve vzdělávání však dvě třetiny škol zkoušky vůbec pořádat nebudou, děti berou jen podle známek. Kvůli slabým populačním ročníkům se totiž hlásí rok od roku míň dětí a školy si nemohou příliš vybírat. Převis uchazečů tak mají už jen na gymnáziích a výběrových středních školách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žáci si i letos mohou podávat až tři přihlášky, tento systém přitom ředitelé škol loni velmi kritizovali. Nejvíc si stěžovali na administrativní zátěž, ministerstvo proto uvažuje, že by se počet přihlášek opět snížil na dvě.

Zhruba 200 středních škol si nechá "přijímačky" zorganizovat od soukromé firmy Scio. Ta však na své standardizované přijímací testy vypisuje jen dva termíny. Za zorganizování zkoušek přitom školy musejí platit, jen ve Zlíně za ně testy zaplatil kraj.

Na úbytek dětí nejvíc doplácejí učiliště, i děti s horšími studijními výsledky totiž chtějí na obor s maturitou. První kolo přijímacích zkoušek končí 7. května. Pokud školy nenaplní svou kapacitu, mohou pořádat další kola přijímacích zkoušek.

ČTK původně vydala zprávu, podle níž si "studenti musejí své testy platit". Po upozornění ze strany společnosti Scio informaci zpřesnila. Za zorganizování zkoušek platí Sciu školy, respektive Zlínský kraj, nikoli uchazeči o studium.

Reklama

Výběr článků

Načítám