Hlavní obsah

Den Země se poprvé slavil před 40 lety z popudu studentů i politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Praha

Před 40 lety, 22. dubna 1970, se ve Spojených státech uskutečnila rozsáhlá kampaň na záchranu přírodních podmínek na Zemi. Akci iniciovali jak studenti vysokých škol, tak zástupci politických stran a zúčastnilo se jí přes 20 miliónů Američanů. V roce 1990 se k americké tradici připojil zbytek světa a toto datum se začalo celosvětově slavit jako Den Země.

Článek

Historie vyhlášení tohoto dne sahá do roku 1969, kdy si americký senátor Gaylord Nelson udělal výlet do Santa Barbary, kde uviděl velkou ropnou skvrnu. Po návratu do Washingtonu navrhl zavést národní svátek oslavující Zemi.

Se dnem Země je spojován i John McConnell, který představil stejnou myšlenku na jednání Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) o životním prostředí. Ve stejném roce navrhl vlajku Země.

Hlavním cílem akce bylo prosadit otázku ochrany životního prostředí do politické diskuse, podpořit veřejný zájem o tuto problematiku a přijetí nových zákonů a zvýšení rozpočtu na ochranu životního prostředí v USA. A i po 40 letech má Den Země podobné poselství. K hlavním tématům patří hledání obnovitelných zdrojů energie či recyklace odpadů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám