Hlavní obsah

Nordic Walking: podle vědců spálíte o 20 % kalorií víc než při běžné chůzi

Právo, ťas
Praha

Zkuste odpovědět na pár jednoduchých otázek: jaká tělesná aktivita podle vědců ve srovnání s běžnou chůzí zvyšuje spotřebu kalorií od 20 %, tepovou frekvenci o 5-17 tepů za minutu, zapojuje do pohybu 90 % svalů v těle, uvolňuje svalové napětí v oblasti zádových a ramenních svalů a zvyšuje významně pohyblivost páteře?

Článek

Pokud vám u všech vyšla stejná odpověď - Nordic Walking - odpovídali jste správně.

Nordic Walking, v doslovném překladu severská chůze, vznikl vlastně náhodou a dá se říci zásluhou globálního oteplování. Když se totiž 5. ledna 1988 kvůli nedostatku sněhu nemohl ve finských  Helsinkách konat závod na běžkách, museli organizátoři vymyslet jiné řešení. Tak vyrazili závodníci na trať pěšky, pouze s hůlkami.

Zpočátku také sloužil nordic walking  především jako letní trénink běžkařů. Tento sport totiž využívá podobných pohybů jako u běžeckého lyžování a procvičuje tím svalové partie, které jsou pro běh na lyžích nezbytné. Jako samostatnou sportovní disciplínu začali nordic walking provozovat Finové na přelomu 80. a 90. let minulého století. Poté se sport rozšířil po celé Skandinávii a pak i do střední i jižní Evropy.

Praha připravila vlastní seriál sportovních akcí

O jeho prospěšnosti pro zdraví a zároveň vhodnosti prakticky pro každého se od té doby přesvědčili jak jeho nadšení provozovatelé, tak lékaři. I proto vznikl například seriál akcí Nordic Walking Praha 2010, který o víkendu v Kunratickém lese odstartovali hned tři z nich - pražský primátor MUDr. Pavel Bém, kardiochirurg MUDr. Jan Pirk a kardiolog MUDr. Josef Veselka. Seriál zaštítil Magistrát hlavního města Prahy ve spolupráci s Českou asociací Nordic Walkingu.

„Praha je nejen městem historickým, ale i mimořádně sportovním. K Praze pohyb a sport patří, a to je i jeden z důvodů proč jsme tuto akci zaštítili. Pohybem si člověk nejen prodlužuje život, ale také si vytváří nezbytné pozitivní životní návyky a koneckonců si také čistí hlavu,“ řekl Pavel Bém a popřál účastníkům prvního závodu v rámci Nordic walking Tour příjemnou procházku a zážitek.

Hole vám půjčí zdarma, navíc změří tlak a cholesterol

Další termíny seriálu Nordic walking Tour 2010 jsou 8.5. v Divoké Šárce, 16.5. na Hostivařské přehradě a 5.6. v Ďáblickém háji. Tyto zdraví prospěšné pochody začínají již od 9 hodin, kdy se všichni zájemci registrují. Pokud někdo nemá vlastní hole, může si je zdarma zapůjčit. Startovné stojí 100 korun a zahrnuje kromě sportovního vyžití také občerstvení na trati a v cíli. Vítězové se navíc mohou těšit na lákavé ceny od partnerů akce a pamětní diplom.

Na Nordic Walking Tour se také dozvíte, jak je na tom vaše zdraví. Zdarma si můžete nechat změřit hladinu cholesterolu a krevní tlak, zkonzultovat vše s odborníky na místě a třeba si i přichystat tréninkový harmonogram s pomocí zkušených instruktorů.

Lekce zdarma pro všechny  

Hlavní město Praha připravilo také unikátní projekt bezplatných cvičení Nordic Walkingu. První lekce Davida Hufa a jeho trenérů se uskutečnila dnes v královské oboře Hvězda v Praze 6.

„Zhruba před rokem a půl si vymyslel Tomáš Chalupa, starosta Prahy 6, krásný projekt cvičení na Landronce. Ten projekt běží dál a my jsme na něj letos navázali tak, že ve třech parcích, každé pondělí v oboře Hvězda, každé úterý v Kunratickém lese a čtvrtky ve Stromovce od deseti hodin budeme cvičit tento zvláštní sportovní styl chůze. Je to pohyb, který je nesmírně užitečný a podporuje srdeční činnost a cévy,“ řekl primátor Pavel Bém při zahájení první lekce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám