Hlavní obsah

Univerzita Tomáše Bati se má podílet na vývoji revoluční dětské boty

Zlín

Zlínští vysokoškoláci se zřejmě budou podílet na vývoji revoluční dětské obuvi. Ateliér designu obuvi Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně navázal spolupráci s novozélandskou designérkou Angelyou Roperovou, která chce na projekt získat peníze novozélandské vlády, řekla vedoucí ateliéru Jana Buchová. V čem budou boty unikátní, zatím neupřesnila. Doplnila, že mezi hlavní chyby výrobců stále patří například špatné tvary kopyt a použitý materiál.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Novozélandská vláda má program Better By Design, který podporuje novozélandské firmy, aby vytvořily produkt, který bude lídrem pro daný sektor na světě, ne pouze v jejich zemi. Nabízí spolupráci v propagaci i finančně," upřesnila Buchová.

Nový Zéland podobnou univerzitu nemá

Na Novém Zélandu není univerzita, která by nabízela obor design obuvi či technologie obuvi. "Znalosti, které máme tady ve Zlíně, jsou pro ni neuvěřitelné. Je omámena i baťovským fenoménem a tím, jaké hluboké znalosti tady studenti oboru mají," podotkla Buchová.

Tým expertů bude mít za úkol vytvoření ve všech směrech zcela nového typu dětské boty. Dětské nohy začne nově skenovat, podle výsledků vytvoří zcela nové kopyto, navrhne nový svršek. Konečný produkt by se pak mohl vyrábět ve Zlíně. "Úžasné je, že by to nebyl produkt z Číny, ale z centrální Evropy," poznamenala vedoucí ateliéru.

3D skenery a komunikační technologie

Vytvoření revoluční dětské obuvi mají pomoci například nové 3D skenery či moderní komunikační technologie. "Můžeme otestovat děti z Nového Zélandu, z Číny. Data můžeme dát dohromady tady v Česku," doplnila s tím, že konkrétní spolupráce na projektu bude známá přibližně za tři týdny.

Výrobců dětské obuvi v tuzemsku se hospodářská krize zatím zásadně nedotkla. Podle Vlasty Mayerové z České obuvnické a kožedělné asociace mezi hlavní příčiny patří populačně silné ročníky rodičů a to, že rodiče více dbají o zdraví dětí a kupují jim kvalitní obuv. Konkurenceschopnost firem podle ní posiluje i povinná atestace dětské obuvi, jež z finančních důvodů odrazuje řadu dovozců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám