Hlavní obsah

Botanická zahrada v Tróji připravila stezku pro nevidomé a hmatovou výstavu

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stezku s orientačními prvky pro nevidomé dnes otevřeli v Botanické zahradě v Praze - Tróji. Botanická zahrada se tak může pochlubit 30 novými informačními cedulemi pro vidící i nevidomé návštěvníky, pro něž jsou cedule vybaveny informacemi s braillovým písmem.

Článek

Projekt nazvaný Zahrada se uskutečnil za finančního přispění pražského magistrátu. Primátor Pavel Bém, který se na chvíli pokusil vžít do postavení nevidomého návštěvníka, také prošel stezku jako jeden z prvních.

Zahrada proškolila průvodce, pokladní a některé zaměstnance pro práci s handicapovanými – nevidomými i tělesně postiženými. Dvě zaměstnankyně se účastní kurzu základů znakové řeči.

Finanční dar města využili v Tróji mimo jiné pro nákup invalidního vozíku, druhý dostali jako sponzorský dar. Oba vozíky jsou každý den k zapůjčení . Díky těmto aktivitám se trojská botanická zahrada zařadila mezi Přátelská místa Českého červeného kříže.

Letos je v plánu ještě zvukový průvodce expozicemi, jejich hmatový plán včetně vyznačení stávajících cedulí, pokračovat budou také dalšími cedulemi orientačního systému a dvěma hmatovými výstavami.

První z nich s názvem  „Co nosí na sobě aneb i rostliny a živočichové se oblékají“,  probíhá od 10. do 18. dubna ve výstavním sále zahrady v areálu Jih. Vidomé i nevidomé návštěvníky seznamuje s rozmanitostí života rostlin a živočichů, kteří se přizpůsobili odlišným klimatickým podmínkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám