Hlavní obsah

Gymnázium v Králíkách neotevře první ročník, má málo přihlášek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Králíky

Gymnázium v Králíkách na Orlickoústecku neotevře příští rok první ročník. Rozhodli o tom zastupitelé na pondělním jednání. Přihlášky na školu podalo jen devět studentů, z toho pět ji uvedlo na prvním místě, řekla starostka Jana Ponocná.

Článek

"Vzhledem k malému počtu přihlášených žáků bylo těsnou většinou schváleno, že první ročník otvírat nebudeme," uvedla Ponocná.

Nechtěla předjímat, zda bude toto rozhodnutí znamenat postupný zánik gymnázia. "Budeme muset ještě probrat, co to přesně znamená, a budeme hledat cesty, zda je nějaká možnost záchrany, šance, jak přilákat studenty," řekla starostka. Organizačně může škola nepřijímat nové studenty a utlumovat výuku, až z ní odejdou poslední maturanti. Vedení města si však není jisté, zda takový postup umožňuje školský zákon.

Soumrak nad gymnáziem v Králíkách nastal v roce 2005, kdy tehdejší vedení Pardubického kraje rozhodlo, že se škola zredukuje z osmiletého studia na čtyřleté. Přes protesty radnice byla výuka omezena, město, aby gymnázium zachovalo, je od kraje převzalo a sloučilo s dalšími dvěma základními školami. Ani to však nepomohlo, zájem žáků o studium se výrazně snížil. Podle Ponocné to způsobila dlouhodobá nejistota během vleklé transformace školy, kdy děti a hlavně jejich rodiče ztratili v gymnázium důvěru.

Pokud gymnázium v Králíkách zanikne, místní studenti si budou moci vybrat některou ze škol v okolních městech. Veřejná gymnázia existují v Žamberku a Lanškrouně, soukromé v Letohradě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám