Hlavní obsah

Laserové centrum zaměstná přes 300 expertů z ČR i zahraničí

Projekt, v jehož rámci má v Dolních Břežanech u Prahy vyrůst laserové centrum ELI, vytvoří pracovní místa pro více než 300 odborníků z ČR i zahraničí. Zástupci českých a francouzských firem dnes a v úterý v Paříži a Bordeaux jednají o možné spolupráci na jeho stavbě.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

O setkání dnes informovala agentura CzechInvest, pořadatel akce. Laser, jehož výkon by měl být až stokrát větší, než dosud mají největší zařízení tohoto druhu, by měl stát 6,9 miliardy korun.

"Francie hraje v projektu ELI důležitou roli, proto jsme se rozhodli uspořádat tyto speciální technologické dny právě tam," řekla dnes pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová. Firmy účastnící se prvních Česko-francouzských technologických dnů byly podle ní pečlivě vybrány. Nároky, které na podniky projekt klade, jsou podle Rudyšarové za hranicemi dnes dostupných technologií.

Výzva pro specialisty z celého světa

"Jen náklady na technologické vybavení ELI dosáhnou čtyř miliard korun. Díky projektu také vznikne na tři sta opravdu velmi vysoce kvalifikovaných pracovních míst, která k nám přilákají specialisty z celého světa," řekl ředitel Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR Jan Řídký. "Především to ale bude první zcela jedinečný mezinárodní výzkumný projekt, který vyroste v některé z nových členských zemí Evropské unie," dodal.

Nejvýkonnější laser světa (Extreme Light Infrastructure - ELI) má být využitelný při zkoumání buněk nebo terapii nádorů. Podle oficiálních webových stránek projektu by mělo být centrum poblíž Prahy postaveno a uvedeno do provozu v letech 2011 až 2015. Další dvě laserová centra mají vzniknout v Rumunsku a Maďarsku.

Stavba laserového centra patří mezi celkem 38 vědeckých projektů, které mají velkou šanci získat 28 miliard korun z fondů Evropské unie. Ministerstvo školství minulý týden zveřejnilo názvy všech projektů, které prošly náročným mezinárodním hodnocením a postupují do závěrečné fáze posuzování. Je mezi nimi také například institut na výzkum biomateriálů nebo superpočítačové centrum. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám