Hlavní obsah

Plzeňské sdružení Romů chce vzdělávací centrum pro děti i dospělé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Sdružení Romů a národnostních menšin Plzeňského kraje chce vybudovat v Plzni centrum, které by soustředilo vzdělávací a zájmové aktivity sociálně slabých vrstev. Bylo by zaměřené hlavně na děti a mládež, ale také na rekvalifikace a výchovu rodičů, kteří jsou často apatičtí, protože nemají práci.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Občanské sdružení už se dohodlo s obvodní radnicí na Slovanech, že získá prostory v bývalých kasárnách na Světovaru. Informoval o tom šéf sdružení Štefan Tišer.

Sdružení, které je jedinou organizací v kraji odborně vzdělávající Romy, už má tři roky na magistrátu a nově také na obvodě žádost s projektem na vybudování centra pro sociálně slabé děti a mládež, jejichž rodiče nemají na výuku a kroužky peníze anebo jsou apatičtí. Potřebovalo by minimálně tři místnosti pro učebny a větší prostor pro taneční soubory a kapelu. Preferuje zápůjčku za symbolickou korunu, ale souhlasilo by i s tím, pokud by prostory získalo do majetku, spravovalo by je a zhodnocovalo veškerými příjmy neziskové organizace. Poté, co získá budovu, požádá o dotace EU, město i kraj. Sdružení už usilovalo o budovu opuštěné školy na Husově náměstí. Má být ale zbořena kvůli průtahu.

Romům pomohou i studenti Západočeské univerzity

Sdružení je nyní v pronájmu na magistrátu v Koterovské ulici. "Tři kanceláře už nám na poradenství a pro osm terénních pracovníků nestačí," řekl Tišer. Pro nové centrum už má vybrané učitele. Je dohodnutý také s rektorem Západočeské univerzity, že sdružení pomohou s výukou studenti a absolventi. Škola by měla tři sekce.

První by byla přípravka dětí do základních škol a dohled nad nimi, jak se učí doma i ve školách. Druhá, pro starší děti, by je připravovala na střední školy a učební obory. Třetí sekcí by byla výuka rodičů. "Jak se mají chovat, aby měli zaměstnání, jak ohlídat děti - kde se zdržují, že si dělají úkoly, chodí včas spát. Tyto základní věci někteří rodiče nedělají, ale já se jim nedivím. Jsou apatičtí; 20 let nemají práci, takže jsou jenom u televize a u piva," uvedl Tišer.

Centrum chce umožnit získání maturity i pedagogického minima

Sdružení zároveň chce, aby lidé mohli v centru získat maturitu, pedagogické minimum a kurzy humanitární práce. Mezi sociálně slabými vrstvami, Romy či neromskými občany, jsou podle Tišera řemeslně zdatní lidé. Mají zájem o službu u městské policie, kam bez maturity nemohou. Řada z nich chce také studovat hotelnictví.

"Jako první chceme rozjet rekvalifikace. Úzce spolupracujeme s městskými obvody a úřady práce, kde vykonáváme asistence a hledáme těmto lidem zaměstnání," řekl Tišer. Zájem sociálně slabších o rekvalifikace je velký. Jsme s nimi v osobním styku, takže o nich víme všechno; pokud jsou apatičtí, musíme je probudit, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám