Hlavní obsah

UK udělila univerzitní ceny a medaile

Právo, ťas
Praha

Při slavnostním zasedání, kterým si dnes Univerzita Karlova připomenula 662. výročí svého založení, byly předány také tradiční univerzitní ceny a medaile UK.

Článek

Letošními držiteli Ceny za prezentaci se stali Lukáš Perůtka, posluchač prvního ročníku doktorského studia programu Matematika (MFF UK) Imrich Živčák, absolvent programu Informatika (MFF UK). Oba ocenění se v letech 2007 až 2009 – tehdy jako studenti Matematiko-fyzikální fakulty – probojovali do šestičlenného celosvětového finále prestižní a obtížné technologické soutěže Imagine Cup. V loňském ročníku se Lukáš Perůtka stal vítězem kategorie Robotika a algoritmy, a byl tak první z českých studentů, kterému se podařilo umístit na medailových místech.

Cena za tvůrčí počin byla letos udělena profesoru Petru Pyškovi za mimořádný přínos k pochopení příčin a důsledků biologických invazí ve světě a za významné objevy v ekologii invazivních rostlin, které v roce 2009 vyústily v soubor 17 impaktovaných prací, včetně tří článků v časopisu SCIENCE. Profesor Pyšek působí na katedře ekologie PřF UK a zároveň je zaměstnancem Botanického ústavu AV ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám