Hlavní obsah

Brno chce starý středoškolský internát přestavět na bytové buňky pro seniory

– Brno

Starý internát pro středoškoláky v Brně-Kohoutovicích plánuje brněnská radnice přestavět na speciální bydlení pro seniory. Starší lidé by v objektu měli bydlet v jakýchsi privátech - každý obyvatel by měl vlastní pokoj a sociální zařízení, zatímco kuchyň a halu by sdílel s ostatními několika lidmi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Seniorské bydlení takto funguje ve Vídni. V Brně by se jednalo o první takovou stavbu, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Podle Rychnovského nabízí podobný typ seniorského bydlení několik výhod. Lidé nežijí osaměle, ale zároveň mají soukromí, kdykoliv po něm zatouží. V přízemí objektu by podle náměstka mohla také fungovat pečovatelská služba, kde by si lidé mohli objednat například návštěvy pečovatele, dovoz obědů či nákupů. Služba by zároveň sloužila celému okolnímu sídlišti.

Přestavba domova mládeže Juventus ve Stamicově ulici přijde na 45 miliónů korun. Uvnitř by mělo vzniknout 87 malometrážních bytů nebo právě seniorských bytových buněk. Dispozici budou projektanti teprve plánovat.

Podle Rychnovského je internát pro středoškoláky nyní v Brně nadbytečný. "V posledních deseti letech výrazně ubylo zájemců o ubytování, dům je poloprázdný a pro nás jako město zbytný. Současně víme, že máme velkou potřebu sociálních bytů," uvedl.

Část objektu by se podle něj mohla využít na sociální bydlení například pro matky s dětmi, které musejí obvykle po ročním pobytu opustit azylové zařízení. Budoucí rozvržení budovy radnice naplánuje i s městskou částí Kohoutovice. Podle primátorova náměstka Olivera Pospíšila (ČSSD) možná bude místní radnice preferovat seniorské využití budovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám