Hlavní obsah

Domy dětí chce Ústecký kraj převést na radnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Ústecký kraj se snaží převést všechny domy dětí a mládeže a základní umělecké školy na obce, ve kterých se nacházejí. Radní Petr Jakubec řekl, že vedení kraje se tak rozhodlo proto, že tato zařízení slouží vždy obci, ve které se nacházejí, nikoli celému kraji, a proto by jí měla patřit. Některé obce s tím však nesouhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Leteřské modelářství je stálicí mezi dětskými kroužky.

Článek

Podle Jakubce se již větší část zařízení kraji podařilo na radnice převést, v současné době region například dojednává převod s Děčínem nebo Dubím na Teplicku. Před nedávnem se dohodl s Ústím nad Labem, na který převedl dům dětí a mládeže a naopak převzal ústavy sociální péče.

Jakubec tvrdí, že vlastnit dům dětí a mládeže nebo uměleckou školu je pro město výhodné, protože pak může mluvit do toho, kdo bude zařízení vést, jaká se tam bude vykonávat činnost nebo se s ředitelem snáze domluvit na uspořádání nějakého vystoupení.

Proti snaze převést zařízení na město se staví například Rumburk na Děčínsku. Místostarosta Ladislav Pokorný uvedl, že radnice požadavek kraje opakovaně odmítla, protože vedení města je přesvědčené o tom, že činnost má zajišťovat kraj. Podle něho by převzetí zařízení znamenalo nutnost platit chod zařízení z rozpočtu města, které má v době ekonomické krize nedostatek peněz.

Jakubec připomíná, že podobné problémy s převodem domu dětí má kraj i ve Varnsdorfu na Děčínsku. Uvedl, že se budou snažit ještě s vedením měst o převodu organizací na radnice jednat, převzetí jim ale nařídit nemůže. Podle něho existuje i krajní řešení, že region by mohl některé umělecké školy nebo domy dětí uzavřít nebo omezit jejich provoz. Zatím se prý podobný krok nechystá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám