Hlavní obsah

Čeští studenti a badatelé v Senegalu úspěšně zachraňují ohrožené antilopy

O osm nových přírůstků se přes zimu rozrostlo stádo ohrožených antilop Derbyho, o jejichž záchranu přes deset let v Senegalu usilují studenti a badatelé Institutu tropů a subtropů České zemědělské univerzity. V hlavní chovné rezervaci Bandia v uplynulých dvou týdnech Češi podle charakteristických pruhů na hřbetě identifikovali všechny antilopy a popsali mláďata.

Článek

Rozhodli také, které samice s kterými samci dají dohromady letos a která zvířata odchytí a převezou do druhé rezervace s názvem Fathala, informoval fotograf výpravy Tomáš Junek.

V rezervaci Fathala zkontrolovali členové výpravy dostavbu ekocentra financovaného z prostředků české rozvojové pomoci pod gescí ministerstva životního prostředí a univerzity. Od příštího roku začne centrum sloužit jako plně vybavené výzkumné zázemí i pro další vědce a konferenční prostor. S Fathalou počítají autoři projektu do budoucna jako s hlavní lokalitou pro výzkum antilop. O svých plánech s budovou a jejím významu pro rozvoj ochrany přírody seznámili strážce a průvodce rezervace.

Antilop zbývá jen 170

Pro záchranu antilop, kterých žije ve volné přírodě už jen okolo 170, je důležité poznat všechny aspekty života v jejich přirozeném prostředí i v záchranných rezervacích. Čeští badatelé se proto v rezervacích zabývají také výzkumem flóry. Letos sebrali pro detailní analýzu vzorky rostlin, jimiž se antilopy živí, a pokračovali v poznávání sociálního chování antilop. Dva členové týmu, ornitologové, dál pokračovali v monitoringu ptačích druhů v obou rezervacích, který zahájili už loni.

Pro úspěch projektu je důležitá i spolupráce s místními institucemi. Oficiální podporu senegalského ministerstva životního prostředí vědcům pracujícím v rezervacích slíbil jeho inspektor Souleymane Jules Gueye. Protože nedílnou součástí projektu je i osvětová činnost v regionu, odkud příroda rychle mizí, snaží se studenti a vědci navázat úzký kontakt s místními Senegalci. Letos předali členové výpravy dárky žákům základní školy v městě Karang poblíž rezervace Fathala od studentů pražské Základní školy Mikulandská.

Vinu nesou pytláci i dobytek

Antilopy žijící ve dvou rezervacích pocházejí z několika málo kusů, které vědci odchytili v národním parku Niokolo Koba, kde poslední stádo o 170 kusech žije. Ve volné přírodě už tyto antilopy dlouho nikdo neviděl, zoologové je sledují většinou už jen pomocí trusu. V sousedních státech Senegalu, kde ještě v 90. letech antilopy Derbyho žily, nebyly v posledních deseti letech zaznamenány. Na ubohém stavu jejich populace se podepsalo pytláctví, malá ochrana parku a také pastva dobytka ničícího krajinu.

V rezervacích se díky reprodukci organizované Čechy počet antilop zvýšil na zhruba 60 jedinců, kteří jsou rozděleni do pěti stád v rezervacích Bandia a Fathala. Pokud se bude chovu v zajetí dařit jako dosud, mohl by jich počet v roce 2014 dosáhnout 150. Program počítá s jejich vypouštěním zpět do přírody. Při chovu vycházejí zoologové z plemenné knihy západní antilopy Derbyho, kterou sestavili ve spolupráci s pražskou zoologickou zahradou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám