Hlavní obsah

Naftu může nahradit i oxid uhličitý vysávaný ze vzduchu

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S revolučním řešením při hledání pohonných hmot budoucnosti, které by nahradily docházející ropu, přišli vědci ze tří anglických univerzit. Pohonné hmoty by se podle nich mohly vyrábět z atmosférického oxidu uhličitého, kterého tam je podle nich stejně mnohem více, než by mělo být a podílí se významně na tzv. skleníkovém efektu a oteplování klimatu na Zemi.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Článek

Projekt je založen na vývoji materiálů a technologií, které by efektivně pohlcovaly CO2 a následně ho chemickou cestou „recyklovaly“ na pohonnou hmotu nebo surovinu pro výrobu plastů. Energie pro tento proces by se pak měla získávat ze slunečních paprsků.

Výsledné zařízení by mohlo nahradit komíny a přímo zpracovávat exhaláty. Ovšem zachytávání CO2 by mohlo probíhat i přímo ve vzduchu.

„Současné technologie zachytávají a zpracovávají CO2 odděleně a celý proces je neefektivní. Kombinací obou procesů do jednoho by se mohla efektivita zvýšit i díky minimalizaci nároků na potřebnou energii,“ tvrdí Frank Marken, chemik z univerzity v Bathu. Tým vědců z různých oborů věří, že kýženou technologii vyvine.

U zařízení napojeného přímo na zdroj emisí, jako jsou továrny, je situace jednodušší, ale David Fermin z Bristolské univerzity věří, že při kombinaci chytrého designu a materiálu je možné těžit i rozptýlený CO2 přímo z atmosféry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám