Hlavní obsah

Děti stále nejraději čtou fantasy, v anketě daly hlasy upírům a Stmívání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejoblíbenější knížkou českých dětí v loňském roce byla poslední část čtyřdílné série Stmívání americké spisovatelky Stephenie Meyerové. Román s názvem Rozbřesk, který česky loni vyšel v nakladatelství Egmont, dostal včera Cenu dětí v anketě Suk 2010 - Čteme všichni.

Článek

Vítězná kniha potvrzuje trvající zálibu dětí v žánru fantasy, v minulých letech vyhrály příběhy o čarodějnickém učni Harry Potterovi či Eldest Christophera Paoliniho.

V anketě pořádané Ústavem pro informace ve vzdělávání - Národní pedagogickou knihovnou Komenského hlasovalo již poosmnácté téměř 5000 dětských čtenářů z celé republiky. Stovka jich přijela i na na slavnostní vyhlašování výsledků do Památníku národního písemnictví v Praze na Strahově. Název soutěže odkazuje k prvorepublikovému teoretikovi a historikovi literatury Václavu Františku Sukovi.

Druhý skončil Deník malého poseroutky

Druhé místo v anketě patří knížce Deník malého poseroutky, kterou napsal Jeff Kinney a česky vydal Albatros, třetí místo získala domácí autorka Michaela Burdová za knihu Poselství jednorožců. Záchrana Lilandgarie, kterou vydal Fragment.

Série Stmívání (Twilight) proslavila Američanku Meyerovou. Fantasy romance pro dospívající mládež vypráví příběh sedmnáctileté dívky, která se zamiluje do svého spolužáka upíra. Série byla přeložena do 37 jazyků a prodalo se více než 25 miliónů výtisků po celém světě, první dva díly byly zfilmovány. První část vyšla v roce 2005 a následovaly další tři knihy Nový měsíc, Zatmění a Rozbřesk. V ČR stejně jako jinde ve světě jim patří první příčky žebříčků nejprodávanějších dětských knih.

Ceny ministryně školství a knihovníků

Včera se udílela také cena ministryně školství za přínos k rozvoji dětského čtenářství, v níž se bez rozlišení pořadí umístily knihy Miloše Kratochvíla (Pachatelé dobrých skutků), Daniely Krolupperové a Miloše Kratochvíla (Draka je lepší pozdravit), Radka Malého (Kam až smí smích) a Ivy Procházkové (Nazí) a antologie české poezie pro děti s názvem Nebe - peklo - ráj.

Vlastní ceny také udělili knihovníci, kteří vybírali jen z domácích publikací. Za nejlepší vybrali historický román pro mládež z doby vlády Karla IV. s názvem Růže a krokvice, který napsala Renáta Štulcová a vydal Knižní klub.

Stejná knížka dostala i Cenu Noci s Andersenem, hlasovali pro ni knihovníci dětských oddělení knihoven a děti, které se v pátek zúčastnily stejnojmenné akce ve stovkách českých knihoven. Akce se stejně jako dnešní udílení cen koná u příležitosti Mezinárodního dne dětské knihy. Připadá na 2. dubna, den narození Hanse Christiana Andersena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám