Hlavní obsah

Ropuchy vědí o zemětřesení pět dní dopředu, zjistili vědci

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevábné a mokré ropuchy mají neobyčejný dar. Italští vědci zjistili, že umí vycítit blížící se zemětřesení a pět dní dopředu zmizet. Podobné chování divokých živočichů bylo již zaznamenáno, ale při loňském ničivém zemětřesení v L'Aquila se ho podařilo zdokumentovat.

Článek

Vědci podle listu Independent sledovali chování přibližně stočlenné kolonie ropuch v italském jezírku, které náhle do jedné zmizely 1. dubna 2009. Nebyl to apríl. O pět dní později oblast postihly otřesy o síle odpovídající 6,3 stupně na Richterově stupnici. Jezírko je vzdálené 74 kilometrů od zemětřesením nejhůře postiženého města L'Aquila.

Vědci nenašli žádné jiné vysvětlení, proč ropuchy tak náhle zmizely, než to, že dokáží vycítit blížící se pohromu. Navíc jen pár dní po otřesech se ropuchy do jezírka vrátily.

Vědci předpokládají, že se přesunuly do bezpečnějších vyšších poloh, nebo se zahrabaly do hlíny.

Zprávy o zvláštním chování zvířat před pohromami nejsou neobvyklé. Většinou jsou však uváděny až na základě vyprávění po katastrofických událostech a dají se jen špatně ověřit. V tomto případě se však jednalo o dlouhodobě sledované jezero a kolonii žab. Jejich několikadenní emigrace se nedala spojit s žádnou změnou v počasí.

"Zjištěné údaje ukazují, že žáby dokázaly rozpoznat jevy předcházející zemětřesení, jako je únik některých plynů a nabitých částic," uvedla Rachel Grantová z Open University.

Ruští vědci již dříve upozornili na možnost, že ropuchy jsou schopné rozpoznat radioaktivní radon nebo přítomnost nabitých částic v ionosféře.

Tento šestý smysl možná souvisí s tím, že ropuchy při zemětřesení ohrožují sesuvy půdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám