Hlavní obsah

Školáci se prý málo hýbou všude na světě, v bohatých i chudých zemích

New York

Nejen americké děti jsou pohodlné a málo se hýbou. Ze studie zveřejněné v odborném časopise The Journal of Pediatrics vyplývá, že nedostatek pohybu se týká třetiny dětí planety a že na to nemá vliv, zda jde o děti z chudých nebo bohatých zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Regina Gutholdová ze Světové zdravotnické organizace s kolegy tvrdí, že děti od Argentiny po Zambii vedou sedavý život.

Její studie zahrnula skoro 73 000 dětí ve věku do 13 do 15 let z Jižní i Severní Ameriky, Asie, Evropy a Blízkého východu. Experti je sledovali v letech 2003 až 2007 a posuzovali jejich životní styl podle času věnovaného pohybu. Za odpovídající fyzickou aktivitu se považovala nejméně hodina strávená aspoň pět dní v týdnu pohybem venku nebo v tělocvičně. Do skupiny holdující sedavému životnímu stylu byly zařazeny ty z dětí, které strávily mimo školu další tři hodiny sezením u počítače, televize nebo povídáním s kamarády.

Pouze čtvrtina hochů a 15 procent dívek mělo z pohledu těchto kritérií dostatek pohybu. Kromě Zambie byly všude dívky méně aktivní než chlapci. Nejčilejší byli chlapci v Uruguayi, kde mělo dost pohybu 42 procent z nich, v Zambii to bylo jenom osm procent. Mezi dívkami jsou nejaktivnější Indky, protože v Indii kritériu dostatku pohybu odpovídalo 37 procent sledovaných školaček. Nejpasivnější vůbec byly Egypťanky. V Egyptě se dost pohybovala jenom čtyři procenta dívek.

Gutholdová nedostatek fyzické aktivity dětí neumí uspokojivě vysvětlit, ale domnívá se, že to souvisí s urbanizací a také dostupností automobilů a televizí. "Přes neucelenost údajů dotazníků mohu říci, že se pasivita školních dětí stala globálním problémem a že je třeba jednat," řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám