Hlavní obsah

Zmutovaní pstruzi mají nakrmit lidi a zachránit ryby

Novinky, pst

Vypadá jako ryba, která to přehnala s posilovnou i steroidy - řeč je o transgenetickém pstruhovi, který je výsledkem desetiletého snažení vědců na University of Rhode Island (URI). Oproti původnímu pstruhovi duhovému má několikanásobnou muskulaturu.

Článek

Cestu k vývoji takových mutantů otevřel profesor Terry Bradley, který odhalil způsob, jak spustit myostatinem omezovaný růst tkání.

Myostatin je bílkovina, kterou produkují svalové buňky a koluje v krvi a zpomaluje další růst svalů. Bradley také vysvětluje, že zatímco u savců je po narození počet svalových vláken dán, u ryb s věkem narůstá. Při zamezení tvorby myostatinu tak Bradley předpokládal růst.

Foto: Profimedia.cz

Nezmutovaný pstruh duhový

“U plemen krav belgická modrá mutace, která omezila produkci myostainu, vedla k 20-25% nárůstu svalové hmoty. U myší se hmota zdvojnásobila. U ryb funguje jiný mechanismus, a tak jsme si nebyli jistí, zda to bude fungovat,"  řekl Bradley.

Práce na hledání metody, jak u ryb zablokovat myostatin, nebyla jednoduchá. Vedla přes injektáž 20 000 jiker různými druhy DNA a sledování vyvolaných změn. Na konci snažení byl pstruh, který má podobně jako belgická modrá až 25 % více svalové hmoty.

Maso by ovlivněno být nemělo

Navíc se podařil i další záměr, totiž že zmutovaní pstruzi předali svou mutaci i svým potomkům. Navíc se ukazuje, že by mohli zmutovaní pstruzi nabývat na váze mnohem rychleji - což znamená, že se pro komerční rybí farmy stane tento druh hitem.

V Evropě a USA vyprodukují komerční chovy každý rok 500 tisíc tun duhových pstruhů.  Například v USA funguje podle časopisu Popular Science 1000 farem, které ročně prodají ryby za 80 miliónů dolarů (1,5 miliardy Kč).

Farmy by tak bez rozšiřování chovů, nebo dokonce větší spotřeby krmiva pro ryby mohly zvýšit významně svou produkci. Uspokojily by tak stoupající poptávku po rybím mase, která vedla na mnoha místech světa k vyplenění lovišť a ohrožuje některé druhy ryb.

Podle Bradleyho se nemusí konzumenti obávat, že by svalová mutace mohla rybu ovlivnit v jiných ohledech. Podobně si to strávníci neuvědomují ani u zmutovaných krav. Jeho rybí mutanti se údajně chovají zcela normálně jako běžní pstruzi duhoví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám