Hlavní obsah

Superstíhačka dokáže před přistáním zastavit ve vzduchu

Nejmodernější americká stíhačka F-35 JSF si připsala další technické prvenství. Nad leteckou základnou v Marylandu se při zkoušce kolmého startu a přistání ve vzduchu zastavila. Je to poprvé, co tento manévr dokázala provézt nadzvuková stíhačka - nejde ovšem o první letoun, který kolmý start a přistání umí.

Článek

Britové již řadu let vyrábějí stíhačku Hawker Harrier, která je průkopníkem kolmého startu a přistání. Klíčový test nejmodernějšího amerického letadla byl proto svěřen britskému zkušebnímu pilotovi Grahamu Tomlinsonovi.

Ten zastavil stíhačku 50 metrů nad přistávací plochou. Tam provedl několik testů, které měly ověřit ovladatelnost letadla při „stání“ ve vzduchu. Pak se letadlo zrychlilo až na rychlost 130 km/h a bezpečně přistálo.

F-35 JSF se mají v této dekádě stát hlavním typem strojů amerického letectva, námořní pěchoty i námořnictva a mají nahradit F-16 i bitevníky A-10, F-18 a zmíněné Harriery. První kusy mají být do výzbroje zařazeny podle plánu v roce 2012. Cena jednoho stroje se odhaduje na 83 milionů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám