Hlavní obsah

Jak se "stavějí" státní maturity

Právo, Marek Přibil

Státní maturity čeká ostrý start za rok. Připravují se 14 let, stály už k miliardě korun a nyní se počítá s dalšími stamilióny pro nadcházejících pět let na realizaci stěžejních veřejných zakázek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přípravu státních matrurit provázejí od začátku vypjaté emoce

Článek

Servis okolo zkoušek totiž zajistí soukromé firmy. To se nelíbí soc. dem. Středočeský hejtman David Rath označil přípravu za „nebývalý byznys“ a použil i srovnání s kauzou okolo karty opencard. ČSSD chce nyní projekt odložit o jeden až tři roky.

Podle ministryně školství Miroslavy Kopicové není v žádném případě maturita privatizována: „Jdeme cestou stoprocentní kontroly ze strany státu,“ sdělila.

Vše bude, dodala, v rukou ministerstva. „To samozřejmě neznamená, že na zajištění tak náročného projektu nelze využít dodavatelské služby soukromých firem na základě řádného výběrového řízení,“ zdůraznila ministryně.

Šéf ministerské organizace Cermat Pavel Zelený, jenž za jednotné zkoušky odpovídá, míní, že pro reformu maturit není příliš šťastné, že se závěrečná fáze její přípravy kryje s předvolebním obdobím.

„Za diskreditací je šedá eminence“

„Ale s tím jsem počítal,“ uvedl na serveru Česká škola Zelený, jenž je ve funkci ředitele Cermatu již potřetí. Co jej trochu překvapuje, je jeho slovy „urputnost, s jakou někteří politici souznívají s lobbistickým tlakem některých zájmových skupin, kterým státní maturita vadí“.

Redaktor, což je v novinářské branži nestandardní, Zelenému tyká: „Můžeš být konkrétnější, když se zmiňuješ o lobbistických tlacích a politicích?“

„Myslím, že není třeba nikoho jmenovat. Stačí se pouze podívat, komu zmaření či odložení reformy pomůže, komu reforma kříží jeho byznysplán a co říká a činí ten či onen politik a jak píše ten či onen novinář,“ konstatuje Zelený s tím, že ti, kteří jsou nyní vidět a slyšet, nejsou těmi, kteří drží opratě diskreditační kampaně proti maturitám. „Pohybujeme se ve velmi tvrdém obchodním prostředí,“ řekl Zelený.

Učitelé sepisují petici

Rath spolu se senátorem soc. dem. Marcelem Chládkem prohlásili, že navrhnou odklad maturit, dokud se nevyjasní, jak mají vůbec vypadat.

Podle Chládka se bude muset projekt přehodnotit a budou se nejspíš muset vracet i peníze z EU. „Kvalita zkoušek je nastavena na velmi nízkou úroveň,“ doplnil Chládek.

Petici proti státním maturitám už také podepsalo přes 130 škol z celé republiky. Učitelé kritizují obsah i způsob provedení nových zkoušek. Ostravští kantoři v petici označili mnohaletou přípravu za šlendrián a tunel a odmítli se účastnit nových školení.

S VŠ jednají až teď

Poslanci v únoru zase kritizovali ministerstvo, že je nepozvalo na lednové jednání s představiteli VŠ ohledně uznávání maturit při přijímačkách, což je jedním z hlavních cílů standardizovaných zkoušek. „To je otřesné!“ zlobila se soc. dem. poslankyně Marcela Mertinová.

Paradoxní je, že zásadní diskuse začala probíhat až nyní – po čtrnácti letech příprav. Přitom podle archívu ČTK už v roce 1997 ministerstvo veřejně oznámilo, že státní maturita by měla být vstupenkou na VŠ.

Senátor ODS: Testy jsou stupidní

Proti celostátním maturitám jsou i někteří občanští demokraté. Třeba senátor Karel Šebek napsal Právu, že si zkusil letmo udělat maturitu nanečisto podle vzorové ukázky na internetu.

„Myslím, že z češtiny bych i po téměř čtyřiceti letech obstál, ovšem pokud bych udržel nervy na uzdě a neroztrhal vzteky maturitní formulář. Schválně, jestli vás při čtení kvízových otázek napadne jiný výraz než stupidita,“ posteskl si.

Podle Šebka vznikl obrovsky nákladný robotický kolos, který ničím nemotivuje pedagogy ani jejich svěřence k samostatné a tvůrčí práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám