Hlavní obsah

Univerzita Palackého chce vybudovat nová výzkumná centra

– Olomouc

Olomoucká Univerzita Palackého (UP) chce v následujících třech až čtyřech letech vybudovat několik nových výzkumných center zaměřených například na biotechnologie a biomedicínu. Díky nim by v krajském městě vzniklo 200 až 300 nových vysoce kvalifikovaných pracovních míst. Investice si vyžádá více než dvě miliardy Kč. Většinu nákladů uhradí dotace z evropských fondů.

Článek

Univerzita podle něj již zahájila projekt vybudování regionálního centra pro biotechnologický a zemědělský výzkum, na který má UP schválenou dotaci. Centrum bude umístěno v nově vybudovaných nemovitostech v areálu Šlechtitelů, kde sídlí část přírodovědecké fakulty UP. "Partnery tohoto projektu jsou Akademie věd a Státní ústav rostlinné výroby," upřesnil rektor Miroslav Mašláň.

Další dva výzkumné areály UP by měly vzniknout v olomoucké fakultní nemocnici. Jeden z nich bude zaměřený na biomedicínu, druhý na rozvoj a výuku na lékařské fakultě. "Centrum biomedicíny pro regionální rozvoj a lidské zdroje bude sídlit v nové budově, druhý areál vznikne dostavbou teoretických ústavů," upřesnil rektor. Další dotaci se UP snaží získat například na výzkumně vzdělávací areál pedagogické fakulty.

Podle odhadů vedení univerzity by v nových centrech mohlo pracovat 200 až 300 lidí. Zhruba polovinu z nich by měli tvořit absolventi UP, zbylou část odborníci z celého Česka i zahraničí. S některými z nich je již UP domluvená na spolupráci. "Hlavní část zaměstnanců budou tvořit výzkumní pracovníci. Další místa obsadí technickohospodářští pracovníci či dělníci," řekl Mašláň.

Výzkumná centra musí univerzita vybudovat do tří let od získání dotace. Další rok bude mít na jejich zprovoznění. O příspěvek UP žádá z operačního programu věda, výzkum, inovace. Na zřízení centra biotechnologií a biomedicíny může získat dotaci ve výši 100 procent nákladů, do dostavbu teoretických ústavů a budovy pedagogické fakulty bude muset investovat mimo dotaci asi 400 milionů korun. "Projekty jsou již ve fázi, že by měly být schváleny," uvedl rektor.

Připravovaná pracoviště by měla být podle něj finančně soběstačná. Peníze budou získávat především z grantů určených na výzkumnou činnost.

Univerzita Palackého má osm fakult, na nichž studuje zhruba 22.000 posluchačů. Zájemci o studium si mohou vybírat celkem z 2500 oborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám