Hlavní obsah

Masarykova univerzita udělí princi z Walesu Velkou zlatou medaili

– Brno
Právo, ťas

Velkou zlatou medaili obdrží princ z Walesu při své návštěvě Masarykovy univerzity, která je součástí programu čtyřdenní návštěvy britského následníka trůnu v České republice. Medaili předá rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala v pondělí 22. března odpoledne v Univerzitním kampusu Bohunice, kde se princ zúčastní diskuse o ochraně životního prostředí se studenty z přírodovědecké fakulty a fakulty sociálních studií.

Článek

Udělením Velké zlaté medaile Masarykova univerzita ocení početné iniciativy Jeho královské Výsosti v oblasti ochrany životního prostředí, podpory udržitelného rozvoje a ochrany kulturního dědictví.

Princ z Walesu rovněž významně přispěl k rozvoji dialogu mezi různými náboženstvími a soustavně podporuje charitativní aktivity zaměřené na zmírňování závažných sociálních problémů. Svým veřejným angažmá se významně zasadil i o prosazování humanitních a demokratických ideálů.

Diskusi zahájí vystoupení trojice studentek, které budou prezentovat výsledky Masarykovy univerzity v oblasti výzkumu dopadů klimatických změn v Antarktidě, ale i monitorování existence toxických látek v prostředí a jejich vlivu na zdraví člověka. Představena bude i revoluční metoda likvidace yperitu prostřednictvím enzymů, kterou Masarykova univerzita patentovala. K následné diskusi se připojí i studenti z fakulty sociálních studií, kteří se zajímají o budoucnost ve vztahu k energetické bezpečnosti, populační explozi, nedostatku potravin a podobně.Britský následník trůnu s chotí Camillou, vévodkyní z Cornwallu, navštíví Česko při cestě po střední Evropě. V Česku bude od 20. do 23. března. Kromě Prahy a Brna navštíví také ekologickou vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku.

Držiteli Velké zlaté medaile Masarykovy univerzity jsou především významní státníci, například bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová, někdejší polský prezident Aleksander Kwasniewski a starosta Vídně Michael Häupl. Princ Charles bude jedenáctým držitelem ocenění. Naposledy Velkou zlatou medaili přebíral v roce 2005 bulharský prezident Georgi Parvanov.

Britský následník trůnu s chotí Camillou, vévodkyní z Cornwallu, navštíví Česko při cestě po střední Evropě. V Česku bude od 20. do 23. března. Kromě Prahy a Brna navštíví také ekologickou vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám