Hlavní obsah

V inkubátoru ČVUT přišli mezi prvními na světě s televizí do iPhonu zdarma

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Malá česká společnost Mediawork vytvořila mobilní platformu, která dokáže jako jedna z prvních na světě zdarma přehrávat živé vysílání v mobilním telefonu typu iPhone. Firma pracuje v prostředí Vědeckého inkubátoru ČVUT.

Foto: Archiv, Novinky

Ilustrační foto

Článek

První televizní stanicí takto vysílající pro téměř 70 tisíc českých uživatelů mobilních zařízení iPhone se stala zpravodajská televize Z1. Technologii však mohou využít všechny televizní stanice, které o ni projeví zájem.

Hned první den po spuštění zaujala aplikace v internetovém obchodu AppStore první místo v kategorii Zpravodajství a stala se celkově nejstahovanější aplikací v českém AppStore. Aplikace je jednoduchá: z úvodní obrazovky lze spustit vysílání, projít informace o aplikaci či televizní stanici, nebo kliknout na odkaz do archivu pořadů na YouTube.

Zatím 1500 lidí denně

„Už v prvních dnech po spuštění používalo aplikaci v Česku denně okolo 1500 lidí, a dalších zhruba 500 uživatelů bylo v Evropě, Británii a Severní Americe“, říká Radek Novotný, jeden ze spoluzakladatelů a jednatel společnosti Mediawork.

„Ve večerních hodinách sledují vysílání stovky diváků, lidé ale žádají i další televize“, doplňuje Novotný.

V blízké budoucnosti se může tato technologie uplatnit i pro další mobilní zařízení. Firma Mediawork se připravuje na příchod velmi očekávaného tabletu iPad, který by mohl způsobit v pojetí multimédií podobnou revoluci jako telefony iPhone.

Jak přitáhnout investory

„Opět se ukázalo, že na ČVUT vychováváme špičkové odborníky, kteří mají co nabídnout. Byl bych rád, aby se nám podařilo k takovým studentům přitáhnout pozornost investorů a jejich potenciál tak mohl být plně využit,“ říká Jaroslav Burčík, ředitel Technologického a inovačního centra ČVUT, jehož součástí je i inkubátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám