Hlavní obsah

V Litvínově se přihlásilo do prvních tříd více dětí než loni

– Litvínov

V Litvínově by mělo v září nastoupit do prvních tříd 330 dětí, což je o 15 více než v loňském roce. Školy otevřou 13 tříd, stejně jako v roce 2009. Zdá se, že se podařilo zastavit trend klesajícího počtu žáků uplynulých let, současná kapacita škol je však stále dostatečná, řekl dnes novinářům místostarosta Martin Klika.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kvůli nízké porodnosti uzavřeli v Litvínově před pěti lety jednu ze šesti základních škol s asi 400 žáky, kteří se rozmístili do zbylých škol.

Pět základních a speciální školu navštěvuje nyní v Litvínově 2319 žáků, což je o 106 dětí méně než loni. Město provozuje jako zřizovatel i střední školu pro ochranu a obnovu životního prostředí, Scholu Humanitas. Ve čtyřech ročnících je celkem 154 studentů, o devět méně než v uplynulém školním roce. Kapacita školy je tak využita na 87,5 procenta.

Zatímco ve třídách základních škol je stále místa dost, přibývá naopak dětí v mateřských školách. Vzhledem k zájmu rodičů vedení města umožnilo všem školkám zapsat více dětí, než je stanovený počet. V 31 třídách osmi mateřských škol je nyní zapsáno 717 dětí, o dvě více než ve stejném období loni.

Od září chce město podle Kliky minimální úpravou bývalých jeslí v komplexu školky v Tylově ulici rozšířit její kapacitu o další dvě třídy, tedy asi o 40 dětí. "Jedna ze tříd bude určena pro děti od dvou let. Zatím provozujeme jen jednu, což už nedostačuje," doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám