Hlavní obsah

Litomyšl svěří školní jídelny soukromé firmě, v kraji je výjimkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litomyšl

Litomyšl svěří provozování školních kuchyní a jídelen externí firmě, podle radnice je to výhodné. Ostatní velká města v kraji o podobném kroku neuvažují. Mají obavy, že by úroveň stravování nebyla tak dobrá a nebylo by možné mít nad ní dostatečnou kontrolu.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zastupitelé Litomyšle schválili, že od 1. září bude školní stravování v základních školách Zámecká a U Školek zajišťovat šest let společnost Eurest. Firma již v minulosti měla jednu školní kuchyni několik let svěřenou, nyní se chce k této činnosti opět vrátit.

"Společnost je ochotná investovat do školní jídelny Zámecká, která je 20 let stará. Dodá nové technologie za asi tři milióny korun. Investici budeme splácet formou nájmu," řekl novinářům starosta Michal Kortyš.

Firma městu garantovala, že mu ročně odvede 750 000 korun, při větším počtu cizích strávníků, za něž společnost bude odvádět radnici po šesti korunách, může být částka i vyšší. Litomyšl bude platit pouze náklady na energie. "Měli bychom celkově ušetřit asi 500 000 korun ročně," uvedl Kortyš. Nově by mělo být možné vybírat si obědy předem prostřednictvím internetu, ceny jídla by měly zůstat zachovány.

Radnice v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách ani v Ústí nad Orlicí o využití služeb externí firmy neuvažují. Podle většiny oslovených by se to mohlo promítnout negativně do kvality stravování. "Podle mých informací z jiných škol může být cizí dodavatel sice levnější, ale jídlo je pak takové "průmyslové", dělá se z polotovarů, ne jako když je vaří školní kuchařky," řekl vedoucí odboru školství a kultury svitavské radnice Jiří Petr.

Města poukazují i na to, že soukromá firma musí vytvářet zisk. To podle nich může být na úkor kvality, a také se může snažit vydělávat na prodeji dalších potravin dětem bez ohledu na to, že to narušuje zdravé stravovací návyky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám