Hlavní obsah

Mendelova univerzita nabídne svatby mezi orchidejemi v uzavřené botanické zahradě

Brno

Mendelova univerzita nedávno kvůli vandalismu a krádežím uzavřela veřejnosti své arboretum a botanickou zahradu v Černých Polích nedaleko centra Brna. Nyní se rozhodla, že v areálu nově umožní alespoň svatební obřady.

Článek

Dvanáctihektarová zahrada je uzavřena pro veřejnost, a tím je zaručeno plné soukromí svatebních hostů, řekla mluvčí školy Kateřina Brettschneiderová. Se svatbami se počítá v období od května do září. Mohou se konat pod širým nebem, v případě horšího počasí lze využít vnitřní prostory arboreta. Pronájem stojí 5000 korun.

Uzavření zahrady si podle Brettschneiderové vynutilo nevhodné chování některých návštěvníků. "Poškozovali zeleň, znečišťovali zahradu, někdy se chovali hrubě k našim pracovníkům," uvedla mluvčí. V zahradě je mnoho botanických rarit. Zajistit účinnou ostrahu členitého prostoru plného zeleně není v silách univerzity. Někdo by musel stát na každých 100 metrech, míní mluvčí.

Prohlídky zahrady jsou v současnosti možné jen na objednávku a při dnech otevřených dveří, které se konají například od 13. do 15. března. Milovníci přírody se mohou těšit například na desítky rozkvetlých orchidejí ve sklenících. "Právě v těchto dnech jsou orchideje nejkrásnější," uvedla Brettschneiderová.

Orchideje patří k pýše univerzity. V únoru získala na mezinárodní výstavě orchidejí ve Vídni v konkurenci 20 evropských sbírek čtyři medaile.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám