Hlavní obsah

Kraj Vysočina chce sehnat dotaci na centrum vědy za 600 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Kraj Vysočina se pokusí sehnat dotaci na stavbu centra popularizace vědy s hvězdárnou a planetáriem. Projekt přibližně za 600 miliónů korun předloží do programu ministerstva školství. Pokud uspěje, mohla by stavba v bývalých jihlavských kasárnách začít v příštím roce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Spolu s centrem by kraj možná začal budovat i dlouho diskutované kanceláře pro krajské úředníky za asi 350 miliónů, řekl hejtman Jiří Běhounek. "Pokud by bylo možné tyto projekty spojit, tak bychom to rádi udělali," řekl hejtman. Dotace by podle něj mohla pokrýt náklady na centrum popularizace vědy, nové kanceláře by byly placeny z krajského rozpočtu. Bez dotace se ale kraj za současné ekonomické situace do výstavby pouštět nebude, doplnil náměstek hejtmana Libor Joukl.

O stavbě krajského centra v bývalých kasárnách Otakara Jaroše se na krajském úřadě debatuje několik let. Původně se počítalo jen se stavbou kancelářské budovy. Současné vedení kraje projekt rozšířilo o konferenční centrum, které bylo nyní přeměněno v centrum popularizace vědy. Počítá se v něm mimo jiné s planetáriem a hvězdárnou, výstavnými a naučnými prostorami a také s přednáškovými sály. Nové kanceláře pro úředníky chce kraj stavět mimo jiné i proto, že krajský úřad nyní funguje i v pronajatých prostorách.

Asi čtyřhektarový areál bývalých kasáren převzal kraj od armády před čtyřmi lety. Staré objekty už byly zdemolovány a své krajské sídlo tam začala stavět Všeobecná zdravotní pojišťovna. Jedná se o čtyřpodlažní budovu zhruba za 120 miliónů korun, která by měla být dokončena v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám