Hlavní obsah

Ve Vsetíně vznikne klub pro mimořádně nadané děti

Vsetín

Česká pobočka mezinárodní organizace sdružující lidi nadprůměrně inteligentní Mensa zřídí ve Vsetíně klub pro nadané děti. Fungovat bude při základní škole v Rokytnici od příštího školní roku. Určen je až pro 30 školáků, kteří navštěvují první stupeň vsetínských základních škol a mají inteligenční kvocient vyšší než 120.

Článek

"Cílem je podchytit skupinu velmi nadaných dětí už v raném věku a poskytnout jim nadstandardní rozvoj a rozšíření obzorů," podotkl předseda Mensy Tomáš Blumenstein. Upřesnil, že podle statistických údajů má toto IQ osm až deset procent dětí v populaci.

To potvrdila i Zdeňka Jančíková, ředitelka malenovické základní školy ve Zlíně, která se zatím jako jediná škola ve Zlínském kraji výuce mimořádně nadaných žáků věnuje. "V České republice roste počet mimořádně nadaných dětí. Podle odborného výzkumu tvoří až desetinu populace. Dříve to bylo okolo tří procent," uvedla již dříve Jančíková.

Ve vsetínském klubu děti budou do detailů rozvíjet své znalosti v jednotlivých oborech hravou a zajímavou formou návštěv vědeckých pracovišť, muzeí, exkurzí, přednášek z oblasti přírodních věd, historie a dalších oborů či hraní nejrůznějších deskových her. "Náplň činnosti bude velmi různorodá, aby uspokojila všechny děti. Bude tedy záležet na jejich konkrétních zájmech," poznamenal Blumenstein.

V podobných klubech jsou již soustředěny stovky dětí z celé České republiky. Fungují například v Brně, Frýdku-Místku, Liberci, Domažlicích, Ústí nad Labem. Vsetínská radnice na založení a provoz klubu uvolnila pro následující školní rok 36 000 Kč. Podle vsetínské místostarostky Ivety Táborské, která má školství na starosti, zřízení klubu pozitivně vnímají i ředitelé škol a pedagogové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám